Spotify klaagt Apple aan bij Europa

Spotify is populair als muziekstreamingdienst. ©REUTERS

De Zweedse muziekstreamingdienst beschuldigt het Amerikaanse Apple van oneerlijke concurrentie.

Spotify heeft bij de Europese Commissie een concurrentiezaak aangespannen tegen Apple. Volgens het Zweedse bedrijf heeft Apple in zijn App Store regels ingevoerd die de vrije keuze van de consument beperken. Op apps die concurreren met Apple Music, zoals Spotify, heft de Amerikaanse technologiegigant 30 procent commissie, waardoor Spotify zijn prijzen moest optrekken.

Het bedrijf diende op 11 maart een klacht in bij de Europese mededingingsautoriteit. 'Apple is een platformprovider, maar ook een directe concurrent. Ze proberen rivalen zoals Spotify te benadelen en hun beperkingen worden almaar frequenter en extremer', zegt de advocaat van het bedrijf, Horacio Gutierrez, woensdag in Brussel.

Duurder

De Zweed Daniel Ek, de oprichter en topman van Spotify, heeft de procedure naar buiten gebracht op de blog van het bedrijf. 'Apple eist dat Spotify en andere diensten 30 procent commissie betalen op aankopen (zogenaamde IAP of in-app purchase, red.), waaronder upgrades naar onze premiumdienst. Als we betalen, moeten we de premiumprijs kunstmatig verhogen en wordt het duurder dan Apple Music. Dat kunnen we niet doen', vindt Ek.

Maar niet betalen is volgens hem ook geen optie, want dan zou Apple het gebruik van Spotify beperken. 'In sommige gevallen mogen we zelfs geen mails sturen naar klanten die Apple gebruiken. Apple blokkeert ook regelmatig onze upgrades.'

Ek zegt dat apps met elkaar moeten concurreren op wat ze te bieden hebben 'en niet op wie de eigenaar van de App Store is. We zouden allemaal aan dezelfde regels moeten voldoen. Apple Music dus ook.' Spotify klaagt ook aan dat Apple de regels voortdurend verandert, zonder dat duidelijk is wanneer of hoe.

Siri

Spotify wordt naar eigen zeggen eveneens actief geweerd uit Apple-diensten als de slimme hulp Siri, de slimme luidspreker HomePod en de Apple Watch.

Ook Europa is al langer bezorgd over de macht die technologische platformen zoals Apple en Google hebben. Zo heeft de EU een onderzoek lopen tegen Amazon, dat verkoopgegevens van concurrenten zou kunnen inkijken. Amazon zou die kennis immers kunnen gebruiken om gelijkaardige producten goedkoper aan te bieden. Maar EU-commissielid Margrethe Vestager zei onlangs, voor de klacht bekendraakte, dat de macht van Apple als platform nog niet leidde tot antitrustbezwaren in Brussel. 'Daarvoor moeten ze eerst dominant zijn.'

De zogenaamde app-economie zou de volgende jaren bijna verdubbelen in omvang naar een verwachte 157 miljard dollar tegen 2022, denken analisten. Voor Apple zijn de inkomsten uit apps al de belangrijkste groeimotor. Maar in Europa is Android van Google de grootste speler.

Spotify ziet het aantal betalende klanten nog altijd stijgen: het jongste kwartaal met 9 miljoen. In totaal telt het bedrijf 207 miljoen gebruikers. Apple Music heeft meer dan 50 miljoen betalende klanten, een gratis versie zoals Spotify biedt het bedrijf niet aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content