Techcongres Barcelona afgelast wegens coronavirus

Het Chinese techbedrijf ZTE had vorig jar een grote stand, maar stuurt dit jaar een beperkte delegatie.

De organisatie van het Mobile World Congress (MWC) heeft woensdag beslist om de grote techbeurs in Barcelona te annuleren. Het regent al dagen afzeggingen wegens het coronavirus.

Het MWC is een van de grootste telecombeurzen ter wereld.

Volgens de GSMA, de internationale vakvereniging die instaat voor de organisatie van MWC, zijn de omstandigheden in Barcelona en Spanje 'veilig en gezond'. Maar 'de globale bezorgdheid over de uitbraak van het coronavirus' maakt het onmogelijk om het evenement dit jaar (24-27 februari) te organiseren, klinkt het. 

Afzeggingen

De beslissing komt er nadat heel wat grote bedrijven al hadden afgezegd voor de beurs. Dinsdag zegde Facebook af, woensdag volgden de Europese operatoren Deutsche Telekom, BT en Vodafone en Nokia. Ook Intel, Cisco, LG, Ericsson, Amazon, Sony, NTT Docomo en BT sturen hun kat. Die grote namen zijn altijd goed voor heel grote stands op de beursvloer, die daarmee steeds grotere gaten begint te vertonen.

100.000
Bezoekers
De techbeurs in Barcelona ontvangt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de 33 jaar oude beurs dat het hele evenement wordt opgedoekt. Het is een enorme klap voor de techsector en voor de stad Barcelona, die elk jaar meer dan 100.000 deelnemers aan het congres ontvangt. De extra omzet uit horeca- en andere diensten voor de regio wordt op bijna 0,5 miljard euro geraamd.

Op de lijst met officiële exposanten staan zowat 50 Belgische namen, vooral start-ups en overheidsorganisaties. Traditioneel zakken ook veel CEO’s en beleidsmakers af naar Barcelona, ook als hun bedrijf er geen stand heeft. Op het congres, één van de grootste trefpunten voor de Europese en wereldwijde techsector, worden traditioneel heel wat commerciële deals afgesloten.

Coronavirus speelt ook andere vakbeurzen uit elkaar

Niet alleen MWC in Barcelona is het slachtoffer van het Chinese longvirus. Meer dan 20 vakbeurzen in China en Zuidoost-Azië werden al uitgesteld of afgelast. Dat is een enorme klap voor de horeca en de reissector in de betrokken landen. Enkele voorbeelden:

> De internationale boekenbeurs van Taipei (Taiwan) die vorige week moest doorgaan, werd verplaatst naar mei.

> De luchtvaartshow van Singapore, die normaal nu zou plaatsvinden, gaat op kleinere schaal door. Een ‘Leadership Summit’ die vooraf moest plaatsvinden, is afgelast.

> De kunstbeurs Art Basel Hong Kong show, voorzien van, 19 tot 21 maart, is afgelast.

> De textielbeurs Domotex Asia in Sjanghai, van 24 tot 26 maart, werd geannuleerd. Daar wilden ook heel wat Vlaamse bedrijven exposeren.

> De ‘Asian Business Aviation Conference & Exhibition’, die van 21 tot 23 april was voorzien in Sjanghai, gaat niet door.

> Semicon, een vakbeurs voor de wereldwijde chipindustrie in de tweede helft van maart, is tot een onbepaald tijdstip uitgesteld.

> Het Food and Beverage Innovation Forum 2020, van 15 tot 17 april in het Chinese Hangzhou, is eveneens uitgesteld tot een nog onbekende datum.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect