Techcongres Barcelona op de wip

Het Chinese techbedrijf ZTE had vorig jar een grote stand, maar stuurt dit jaar een beperkte delegatie.

De organisatie van het Mobile World Congress (MWC) beslist vanmiddag of de grote techbeurs in Barcelona doorgaat. Het regent al dagen afzeggingen wegens het coronavirus.

De GSMA, de internationale vakvereniging die instaat voor de organisatie van MWC, vergadert woensdag sinds 14 uur over de vraag of de op één na grootste techbeurs ter wereld kan doorgaan.

In een mededeling aan Reuters zei de organisatie dat ze de situatie van nabij opvolgt en dat ze geregeld advies zal inwinnen bij de gezondheidsautoriteiten. Bronnen houden ernstig rekening met een volledige annulering van het evenement, dat gepland is van 24 tot 27 februari. 'We richten ons op een annulering. Die zou in de loop van de dag moeten aangekondigd worden', aldus een bron aan het Franse persbureau AFP.

Lokale Spaanse media melden dat de beslissing tot annulering voorlopig niet genomen wordt, maar dat er komende vrijdag opnieuw overlegd wordt om een standpunt in te nemen.

Het zou de eerste keer zijn in de geschiedenis van de 33 jaar oude beurs dat het hele evenement wordt opgedoekt. Dat zou een enorme klap zijn voor de techsector en voor de stad Barcelona, die elk jaar meer dan 100.000 deelnemers aan het congres ontvangt. De extra omzet uit horeca- en andere diensten voor de regio wordt op bijna 0,5 miljard euro geraamd.

Afzeggingen

Het spoedoverleg kwam er nadat steeds meer grote bedrijven lieten weten dat ze niet van plan zijn naar Barcelona te gaan. Dinsdag zegde Facebook af, woensdag volgden de Europese operatoren Deutsche Telekom, BT en Vodafone en Nokia. Ook Intel, Cisco, LG, Ericsson, Amazon, Sony, NTT Docomo en BT sturen hun kat. Die grote namen zijn altijd goed voor heel grote stands op de beursvloer, die daarmee steeds grotere gaten begint te vertonen.

Op de lijst met officiële exposanten staan zowat 50 Belgische namen, vooral start-ups en overheidsorganisaties. Traditioneel zakken ook veel CEO’s en beleidsmakers af naar Barcelona, ook als hun bedrijf er geen stand heeft. Op het congres, één van de grootste trefpunten voor de Europese en wereldwijde techsector, worden traditioneel heel wat commerciële deals afgesloten.

Coronavirus speelt ook andere vakbeurzen uit elkaar

Niet alleen MWC in Barcelona is het slachtoffer van het Chinese longvirus. Meer dan 20 vakbeurzen in China en Zuidoost-Azië werden al uitgesteld of afgelast. Dat is een enorme klap voor de horeca en de reissector in de betrokken landen. Enkele voorbeelden:

> De internationale boekenbeurs van Taipei (Taiwan) die vorige week moest doorgaan, werd verplaatst naar mei.

> De luchtvaartshow van Singapore, die normaal nu zou plaatsvinden, gaat op kleinere schaal door. Een ‘Leadership Summit’ die vooraf moest plaatsvinden, is afgelast.

> De kunstbeurs Art Basel Hong Kong show, voorzien van, 19 tot 21 maart, is afgelast.

> De textielbeurs Domotex Asia in Sjanghai, van 24 tot 26 maart, werd geannuleerd. Daar wilden ook heel wat Vlaamse bedrijven exposeren.

> De ‘Asian Business Aviation Conference & Exhibition’, die van 21 tot 23 april was voorzien in Sjanghai, gaat niet door.

> Semicon, een vakbeurs voor de wereldwijde chipindustrie in de tweede helft van maart, is tot een onbepaald tijdstip uitgesteld.

> Het Food and Beverage Innovation Forum 2020, van 15 tot 17 april in het Chinese Hangzhou, is eveneens uitgesteld tot een nog onbekende datum.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud