Telenet: 'Extra regels nefast voor kwaliteit netwerken'

John Porter, topman van Telenet, is niet opgezet met de extra regulering voor zijn bedrijf. ©BELGA

Het kabel- en televisiebedrijf kant zich tegen de extra regulering van de telecom- en mediawaakhonden om de concurrentie aan te wakkeren en de prijzen omlaag te krijgen.

Telecomregulator BIPT en de mediawaakhonden publiceerden in de zomer hun ontwerpbesluiten voor een verse scheut regulering van de breedband- en televisiemarkt.

De huidige openstelling van de netwerken van Proximus, Telenet en Voo voor concurrenten als Orange  blijft behouden. Daarnaast zijn er volgens de regulatoren extra regels nodig om de concurrentie in ons land aan te wakkeren.

Zo moeten Telenet en Voo naast breedbandinternet en digitale televisie voortaan ook vaste telefonie doorverkopen. Nu is dat niet het geval waardoor Orange geen bundel kan aanbieden met een vaste lijn, terwijl heel wat gezinnen nog altijd een vaste lijn willen. De kabelaars moeten van de waakhonden ook breedband apart doorverkopen, in plaats van de huidige bundeling met digitale televisie. 'Nergens anders in Europa wordt breedbandkabel apart gereguleerd', stelt Telenet.

Proximus  moet ook zijn snelle glasvezelverbindingen openstellen voor concurrenten. Zoals de operator dat vandaag al moet doen voor de voorganger, de klassieke koperlijnen.

Protest

Afgelopen maanden mochten de operatoren reageren op de ontwerpbesluiten. Morgen loopt de consultatieronde af.

Telenet gaat niet akkoord met de extra regels. 'Dit voorstel gaat in tegen het beleid van de federale regering en de Europese Commissie die investeringen willen stimuleren. Bijkomende regulering zal leiden tot rechtsonzekerheid en op termijn zelfs minder performante netwerken.'

Ons land is volgens het kabelbedrijf vandaag al Europa's meest gereguleerde land. 'Bijkomende regulering is geen stimulans om verder te investeren in de uitbreiding en modernisatie van de netwerken. Geen enkele operator zal immers miljoenen willen investeren in zijn netwerk met de wetenschap dat zijn concurrent dat zelfde netwerk kan gebruiken. Op termijn zal dit de kwaliteit van de netwerken doen afnemen', zegt Ann Caluwaerts, hoofd corporate affairs bij Telenet.

Een scherpe repliek, maar die van Proximus afgelopen zomer liet nog veel minder aan de verbeelding over. CEO Dominique Leroy dreigde er toen mee de geplande investering van 3 miljard euro in glasvezelverbindingen te schrappen als ze dat snellere netwerk meteen moet doorverkopen aan concurrenten als Orange. 'Op die manier wordt de terugverdienperiode van de miljardeninvesteringen verlengd van 17 tot meer dan 20 jaar. Dat is in het economische model niet aanvaardbaar.'

De waakhonden gaan na morgen de ingeleverde commentaren van de telecomspelers analyseren, waarna ze hun ontwerpbesluiten mogelijk aanpassen. Het definitieve ontwerp wordt vervolgens voorgelegd aan de Belgische concurrentiewaakhond en de Europese Commissie. De uiteindelijke regulering wordt in de eerste helft van volgend jaar van kracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud