Telenet belooft Netflix op uw digibox

The Crown is een populaire reeks op Netflix. ©Netflix

Het heeft even geduurd, maar ook Telenet-klanten kunnen normaal gezien vanaf eind volgend jaar naar Netflix kijken via hun digibox.

Midden september luidde het nog dat Telenet erover nadacht of het de films en series van streamingdienst Netflix zou aanbieden via zijn digibox. En dat terwijl alle ruim 30 andere dochters van de Amerikaanse kabelgroep Liberty Global Netflix binnenkort wel op hun platform integreren.

Maar aangezien Telenets digibox op andere software draait dan de boxen van de rest van de groep, was het technisch sowieso niet mogelijk Netflix aan te bieden. Daar komt normaal eind volgend jaar verandering in. Telenet hoopt tegen dan een nieuwe digibox uit te rollen die apps wel ondersteunt. 'En daar zal Netflix bij zijn', zegt CEO John Porter in een weekendinterview in De Tijd.

Telenet-topman John Porter ©Diego Franssens

'Zowat 150.000 van onze ruim half miljoen Play-abonnees kijken vandaag ook Netflix. Ze moeten daarvoor op hun tv uit de Telenet-omgeving gaan. Het is niet zozeer concurrentie. De ‘true believers’ van tv willen zowel naar de nieuwste HBO-reeks als de laatste aflevering van ‘Black Mirror’ kijken. De vraag van de klanten is er dus, het is maar normaal dat we daar naar luisteren. We’re in the business of giving people what they want. Er is nog niets getekend, maar dankzij de wereldwijde overeenkomst tussen Liberty Global en Netflix is dat een formaliteit.'

Proximus biedt Netflix al twee jaar aan via zijn box. Maar dat is volgens Porter voor Telenet-klanten geen reden om over te stappen naar de concurrent. ‘Klanten die vertrekken doen dat om meer dan één reden.’

John Porter, topman van Telenet ©Diego Franssens

De topman weet wel nog niet in welk tv-pakket hij Netflix zal onderbrengen. Evenmin wanneer de nieuwe digibox precies zal worden uitgerold.

Spreken tegen uw digicorder

Die nieuwe box wordt in de labo's in Mechelen nog volop tegen het licht gehouden. Zo onderzoeken ingenieurs onder meer welke beeldkwaliteit de digibox zal aanbieden. De box ondersteunt 4K-beelden - met een resolutie die vier keer groter is dan de huidige HD-beelden -, maar het doorsturen van die beelden palmt op het netwerk heel veel bandbreedte in, 20 megabit per seconde.

Telenet experimenteert daarom met full HD (1080 pixels) in combinatie met HDR (High Dynamic Range) en 'wide color gamut'. Op beelden in het labo merkten we amper verschil met 4K. En die beelden doorsturen slorpt maar 5 megabit per seconde op. Welke resolutie het uiteindelijk wordt, is nog niet beslist.

De nieuwe digibox ondersteunt ook spraak. Eind volgend jaar, begin 2018, kan u dus zappen en zoeken door het aan uw afstandsbediening te vragen. ‘Je zal je digicorder bijvoorbeeld kunnen vragen om alle horrorfilms van 2016 op te lijsten’, legt Porter uit.

Virtual reality

©Diego Franssens

Telenet blikt ook al verder in de toekomst. We kregen in Mechelen een VR-bril op ons hoofd. Plots zaten we virtueel in een luxueuze living en konden we met een paar tikken tegen de bril in Telenets bibliotheek van films en series grasduinen.

Nadat we 'Game of Thrones' hebben gekozen, zitten naast onze witte sofa plots de draken van Daenarys Targaryan vervaarlijk te grommen. Met een extra tikje tegen de bril zitten we plots niet langer in een sofa, maar in het rode pluche van een cinema. Voor ons op het witte doek Lord Eddard 'Ned' Stark in de aflevering 'Winter is coming'.

In de voorbeeldbibiotheek zitten ook enkele echte VR-toepassingen. Zo vliegen we in een helikopter boven New York, of in een ballon boven de Serengeti. Dat belooft, als er straks echt VR-entertainment wordt gemaakt.

Telenets tv-theek door een VR-bril. ©Telenet

Het gaat voor alle duidelijkheid om een proefproject. Telenet heeft nog geen idee wat het met virtual reality gaat aanvangen. Met de demo wil het bedrijf tonen dat het niet zit te wachten tot innovatie in zijn schoot wordt geworpen.

Ingenieurs houden technologietrends in de gaten, pakken technologie vast en kijken wat ze kan betekenen voor Telenet. De VR-app die we te zien kregen, was op een kleine maand in elkaar gebokst, om aan den lijve te kunnen voelen wat de opkomst van VR over een paar jaar kan betekenen. 'We zijn geen domme pijp, we zorgen zelf voor de connectie tussen entertainment en het netwerk', luidt het in Mechelen.  

Lees het interview met John Porter dit weekend in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud