Teleurstellende vooruitzichten sturen Apple lager

©EPA

Het aandeel Apple werd donderdag nabeurs 6,5 procent minder waard nadat het bedrijf teleurstellende vooruitzichten had gepresenteerd en nadat bekend raakte dat het niet meer zal rapporteren hoeveel iPhones het heeft verkocht.

Apple  zag de omzet het voorbije kwartaal - tevens het laatste van het gebroken boekjaar - met 20 procent stijgen tot 62,9 miljard dollar, zowat anderhalf miljard boven de analistenconsensus. Ook de nettowinst van 2,91 dollar per aandeel (+41% tegenover vorig jaar) lag hoger dan verwacht. 'We zijn bijzonder blij dat we opnieuw een recordjaar hebben gehad, en dat hebben we ook afgesloten met een recordkwartaal', aldus CEO Tim Cook.

Bovendien bleef Apple met extraatjes gooien naar zijn aandeelhouders. Zo trok het bedrijf de voorbije drie maanden 23 miljard dollar uit aan dividend en voor de inkoop van eigen aandelen. 

Vooruitzichten

Maar de kans dat het aandeel vrijdag op Wall Street stijgt, is klein. Nabeurs daalde de waarde van het aandeel met 6,5 procent. De vooruitzichten voor het eerste kwartaal van boekjaar 2018/2019 - met de eindejaarsperiode het belangrijkste van de vier - vallen namelijk tegen. Dat wijst er mogelijks op dat de nieuwe iPhones die Apple de voorbije weken en maanden op de markt lanceerde, niet het gehoopte succes hebben. 

In het vierde kwartaal verkocht Apple 46,9 miljoen iPhones, een stabilisering tegenover vorig jaar maar het puurde er wel 29 procent meer omzet uit. Een iPhone ging gemiddeld voor 793 dollar over de toonbank.

De omzet uit de verkoop van iPads is wel op de terugweg: -15%. De inkomsten uit diensten (waaronder Apple Pay waarvan deze week bekend raakte dat het ook in Belgiƫ zal worden gelanceerd) steeg fors en bereikte de drempel van 10 miljard dollar. De omzet uit 'andere producten' (Airpods, Apple TV, Apple Watch, ...) steeg met 31 procent tot 4,2 miljard dollar.

Rendabelste product

In augustus werd Apple het eerste bedrijf met een beurswaarde van 1.000 miljard dollar, 10 keer meer dan in 2007 toen Steve Jobs net voor de zomervakantie de iPhone voorstelde. Intussen is de iPhone het rendabelste consumentenproduct aller tijden.

Opvallend is dat Apple voortaan niet meer zal bekend maken hoeveel iPhones, iPads en Macs het verkocht heeft. Dat gebeurt op een moment waarop het groeitempo vertraagt. In het afgelopen boekjaar verkocht Apple 218 miljoen iPhones, 1 procent meer dan in het voorgaande fiscale jaar. De omzet steeg met 14 procent veel forser. CEO Tim Cook zei tegen analisten dat de waarde belangrijker is dan de absolute hoeveelheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect