Twitter kuist Iraanse en Catalaanse nepaccounts op

©REUTERS

Twitter schorst duizenden accounts die volgens de microblogsite 'op een onnatuurlijke wijze' voor politieke campagnes dienden. Het overgrote deel komt uit Iran, maar ook Catalaanse nepaccounts werden op nonactief gesteld.

Twitter schrapte recent 4.779 accounts uit Iran, die meerdere miljoenen tweets de wereld instuurden. 'We geloven dat ze allemaal gelinkt zijn aan - of gesteund zijn door - de Iraanse overheid', schrijft Yoel Roth, de chef integriteit bij Twitter, in een blogpost.

4.779
Nepaccounts
Twitter bande 4.779 staatsgestuurde twitter-accounts uit Iran

De nepaccounts tweetten onder meer nieuwsberichten die gunstig uitvielen voor de diplomatieke en geostrategische visie van de Iraanse staat of gingen met schuilnamen conversaties aan over Israël of sociale kwesties in Iran.

Catalonië

Het sociale medium schrapte begin dit jaar ook 130 nepaccounts afkomstig uit Spanje.

'Deze accounts waren rechtstreeks verbonden met de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging, en in het bijzonder het Esquerra Republicana de Catalunya (het links-nationalistische blok ERC, red.). Ze waren er vooral op gericht inhoud te verspreiden over het Catalaanse referendum. Het netwerk omvatte nepaccounts. Het lijkt erop dat die gemaakt werden om op niet-organische wijze de conversatie te beïnvloeden', zegt Twitter.

'Manipulatie'

Ook enkele Venezolaanse en Russische accounts werden geschrapt wegens 'platform-manipulatie', wat volgens Twitters gebruiksvoorwaarden verboden is. 

De berichtensite maakt de opkuis bekend op een moment dat er in de VS steeds meer stemmen pleiten voor een strengere overheidscontrole op grote technologieplatformen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud