Vlaamse unicorn team.blue breekt uit Europa

Jonas Dhaenens, de topman van team.blue, een aanbieder van internetdiensten. ©ID / Julie Landrieu

De Gentse aanbieder van internetdiensten team.blue strijkt neer in Turkije. De overname van Natro helpt dit jaar de omzetkaap van 300 miljoen euro te ronden.

Team.blue (ex-Combell) neemt het Turkse Natro over. Het is Turkijes grootste hostingprovider, goed voor 120.000 klanten en meer dan een half miljoen geregistreerde domeinnamen. Natro draait met 70 medewerkers een omzet van zowat 20 miljoen euro. 

Het bedrijf uit Istanboel komt bij de Europese topper van Jonas Dhaenens. De 37-jarige Gentenaar richtte in 1999 op zijn 16de Combell op. Door een rist overnames werd het snel marktleider in België. Daarna trok Combell naar Nederland en Scandinavië. Dat gebeurde met de hulp van de Belgische investeerder Waterland, dat later werd afgelost door het Britse Hg.

In juni vorig jaar volgde een kwantumsprong door de fusie met de Nederlandse evenknie TransIP, wat Combell deed opgaan in team.blue. Na dataspecialist Collibra is team.blue de tweede Vlaamse unicorn, een bedrijf met een waarde van 1 miljard euro.

Team.blue is een van Europa's grootste aanbieders van internetdiensten. Het voorziet in domeinnamen, servercapaciteit en mailboxen. Dat levert een omzet van 275 miljoen euro op. Ruim 1.000 werknemers bedienen 2 miljoen kmo's in België, Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Zwitserland, Denemarken, Zweden, het VK en Ierland.

Footprint

Onze focus blijft Europa: aanvullende overnames in de elf landen waarin we actief zijn. Tenzij een topdriespeler passeert in een nieuw land die aansluit bij onze footprint.
Jonas Dhaenens
CEO team.blue

En nu ook in Turkije. Is dat het begin van expansie buiten Europa? Dhaenens: 'De focus blijft Europa, aanvullende overnames in de elf landen waarin we actief zijn. Tenzij een topdriespeler passeert in een nieuw land die aansluit bij onze footprint. Door de geografische verdubbeling vorig jaar zijn we opgeschoven naar het oosten. En Turkije biedt door zijn jonge bevolking extra groeipotentieel.' Na Natro volgen mogelijk nog overnames in het land met 82 miljoen inwoners. 'Het is een gefragmenteerde markt met enkele kleinere spelers die verder kan consolideren.' Een olievlekstrategie kan team.blue naar een buurland brengen. 

Weegt de coronacrisis op de verkoop van domeinnamen en de verhuur van servercapaciteit? Er spelen twee tegengestelde krachten, waardoor de impact beperkt tot nihil zal zijn, zegt de topman. 'Tijdens de full lockdown zaten de nieuwe aanvragen voor websites en domeinnamen met 30 tot 40 procent in de lift. Ondertussen zitten we weer op normale niveaus, die nog iets hoger liggen dan gebudgetteerd. Maar ik ben voorzichtig. Zullen onze 2 miljoen kmo's allemaal hun abonnement hernieuwen? In sommige sectoren wordt de impact van corona pas later duidelijk.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud