Waze-oprichter lanceert nieuwe app in België

Ziv Tirosh (tweede van links) begin dit jaar tijdens een prijsuitreiking voor start-ups in de toerismesector. Tirosh is CEO van Refundit. ©EPA

Twee ondernemers uit Israël, onder wie de medeoprichter van de navigatieapp Waze, lanceren een app waarmee toeristen gemakkelijk de btw op hun Belgische aankopen kunnen recupereren.

In verschillende landen kunnen toeristen die iets voor eigen gebruik kopen de btw daarop laten terugbetalen als ze het land verlaten. Dat systeem bestaat in alle EU-lidstaten, maar het is niet altijd eenvoudig om dat geld werkelijk in handen te krijgen. Reizigers moeten zich op de luchthaven bij het douanekantoor met verschillende papieren aanbieden.

De Israëlische start-up Refundit heeft een digitale werkwijze ontwikkeld en lanceert die eerst in België. 'Van alle EU-lidstaten was België er het snelst klaar voor en België toonde zich het meest innovatief', zegt Ziv Tirosh, de CEO van Refundit. Hij richtte het bedrijf op samen met Uri Levine, de medeoprichter van Waze. Er loopt een proefproject op Brussels Airport. Daarna volgt Slovakije.

Scannen

Niet-EU-toeristen kunnen hun btw in België laten terugbetalen door met de app van Refundit hun kassatickets in te scannen. Voor ze het land verlaten, moeten ze die samen met hun gegevens via de app doorsturen naar de douane. Die kan dan alles nakijken en de terugbetaling goedkeuren. Als de douane twijfels heeft, kan het zijn dat de toerist zich toch nog moet melden bij het loket op de luchthaven.

Tirosh ziet voordelen voor iedereen. De toerist kan gemakkelijker aan het geld en de winkeliers hoeven zich niet bezig te houden met papierwerk. Maar dreigt de staat niet plots veel meer btw te moeten terugbetalen? Ook dat is geen nadeel, meent Tirosh. 'De toeristen zien meteen hoeveel ze terugkrijgen. Ze zullen het als extra vakantiebudget uitgeven', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n