Zonnerobot wiedt

Vitirover ©Sylvie Monin

Hij weegt 10 kilo, is 30 cm hoog en legt 500 meter per uur af. Vitriver, de kleine robotmaaier die via gps bestuurd wordt en energie krijgt uit zonnepanelen, verwijdert onkruid tussen de wijnranken in Saint-Emilion.

'Wij hebben het tegenovergestelde gedaan van de landbouwmachinebedrijven die steeds grotere, krachtigere en snellere voertuigen maken', verzekert Arnaud de la Fouchardière, de algemeen directeur van Vitirover.

Initiatiefnemer van het project is Xavier David-Beaulieu, ingenieur van beroep, die een tiental jaren geleden terugkeerde naar Saint-Emilion om zijn broer te helpen in het wijnbouwbedrijf van de familie. Om het schadelijke onkruid te verwijderen, weigerde hij om onkruidverdelgingsmiddelen te gebruiken Daarom ontwikkelde de ingenieur een robot gevoed door zonne-energie.

De Vitirover

De robot oriënteert zich door middel van GPS-signalen, is programmeerbaar met een eenvoudige smartphone en kan wekenlang alleen in de wijngaard blijven. 'De Vitirover vervangt niet het onkruidverdelgingsmiddel, maar is een aantrekkelijk alternatief voor de klassieke mechanische oplossingen die de neiging hebben de grond aan te drukken en de wijnstok te beschadigen', zegt Christophe Gaviglio van het Institut Français de la vigne et du vin.

Het bedrijf zoekt nu 400.000 euro extra voor een montagelijn. 'Ons doel is om circa vijftig robots in de wijngaard te hebben tussen nu en de volgende zomer', meent Arnaud de la Fouchardière, die ook andere markten op het oog heeft: parken, tuinen, zonne-energiecentrales, boomgaarden, en zelfs uitgestrekte Amerikaanse kerkhoven. 'Met de wijngaard doen we wat het moeilijkste is, aangezien de robot moet kunnen omgaan met meerdere duizenden obstakels per hectare. Er zijn veel andere gebruiksmogelijkheden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect