Aandeelhouders Barco sturen bestuurder Luc Missorten de laan uit

Luc Missorten is bestuurder af bij Barco. ©Dieter Telemans

De herbenoeming van Luc Missorten als onafhankelijk bestuurder bij de West-Vlaamse techgroep Barco stoot de Angelsaksische fondsen tegen de borst.

Verrassing in Kortrijk. De technologiegroep Barco meldt dat Luc Missorten bestuurder af is, en dat na twaalf jaar dienst. 

In de oproeping voor de algemene vergadering van 30 april had de raad van bestuur voorgesteld om 'gewoon' bestuurder Missorten te herbenoemen als onafhankelijk bestuurder. Dat was nodig zodat de opgelegde verhouding van 'gewone' en onafhankelijke bestuurders zou voldoen aan de nieuwe regels van corporate governance.

De raad van bestuur oordeelde dat Missorten geen relatie onderhoudt met het bedrijf of een belangrijke aandeelhouder ervan is, wat zijn onafhankelijkheid in het gedrang brengt. Verder 'vervult Missorten geen bijzondere opdrachten voor Barco en gaf hij als voorzitter van het auditcomité en lid van het bezoldigings- en benoemingscomité altijd blijk van een onafhankelijke en kritische geest', staafde de raad van bestuur de herbenoeming.

No pasarán

Het voorstel stoot de Angelsaksische fondsen - goed voor ruim een derde van de vrij verhandelbare aandelen - echter tegen de borst. Dat blijkt uit het preliminaire stemadvies van de 'proxy advisors' - kantoren die stemmen bundelen van internationale aandeelhouders - in de aanloop naar de algemene vergadering van 30 april. Zij oordelen dat iemand die twaalf jaar verbonden is met een bedrijf niet als onafhankelijke door het leven kan. 

Op basis van het preliminaire stemadvies heeft Missorten beslist zijn mandaat tot 2021 niet uit te doen en af te treden als bestuurder. 

'De herbenoeming kon niet op voldoende steun rekenen met mogelijk bijkomende complicaties met betrekking tot de herbenoeming van andere bestuurders en de samenstelling van comités van de raad van bestuur', stelt Barco in een communiqué. De raad van bestuur legt eind april de herbenoeming van voorzitter Charles Beauduin, CEO Jan De Witte, Frank Donck, An Steegen en Ashok K. Jain voor aan de aandeelhouders. 

Missorten kwam Barco twaalf jaar geleden binnen als onafhankelijke, onder toenmalig voorzitter Herman Daems. Na drie mandaten - tien jaar - werd Missorten voor een vierde mandaat herbenoemd als 'gewone' bestuurder. Het is op dat mandaat dat Barco nu, zonder succes, een afwijking vroeg aan de algemene vergadering. 

Adviseur

Helemaal verlaat Missorten het technologiebedrijf niet, hij blijft Barco adviseren. Dat doet Missorten ook bij luierproducent Ontex, waar hij begin maart het gelag betaalde voor de aanslepende malaise en opstapte als voorzitter van de raad van bestuur.

Missorten houdt nog drie bestuurszitjes over, bij Gimv, Recticel en Scandinavian Tobacco Group. Hij was zeven jaar (2008-2014) de topman van de uitgeverij Corelio (nu Mediahuis). Voordien was Missorten aan de slag bij het Brusselse advocatenkantoor Linklaters en Citibank en financieel directeur bij zowel AB InBev als UCB.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud