Aandeelhouders verkopen bijna tiende van Unifiedpost

©Unifiedpost

Het durffonds Smartfin, de investeerder Dirk Van Praag en een reeks andere aandeelhouders hebben 2,6 miljoen aandelen van Unifiedpost - 8,5 procent van het kapitaal - verkocht aan institutionele beleggers. De opbrengst: 55,1 miljoen euro.

De aandelen Unifiedpost zijn verkocht tegen 21 euro per stuk, een beperkte korting (6,2%) tegenover de slotkoers van woensdagavond. Het pakket verkochte aandelen is tegen die prijs zo'n 55,1 miljoen euro waard.

Aan de verkoopzijde zaten de investeerder Dirk Van Praag (DVP Invest), het durfkapitaalfonds Smartfin Capital en 25 kleinere, individuele aandeelhouders. Van Praag verkocht twee derde van zijn participatie en casht 16,3 miljoen euro. Hij bezit na de operatie nog zo'n 1,3 procent van Unifiedpost. Smartfin Capital, het durffonds rond Jürgen Ingels, stapt volledig uit en krijgt voor zijn 1,4 miljoen aandelen 29,4 miljoen euro op de bankrekening.

Het percentage vrij verhandelbare aandelen ('free float' in het vakjargon) stijgt door de operatie tot bijna 53 procent. De aandelen werden geplaatst door de zakenbank Berenberg.

Smartfin

Smartfin verkocht zijn aandelen omdat het durffonds 'niet het mandaat heeft om te investeren in een beursgenoteerd bedrijf', zegt Ingels in een reactie. 'We hebben ook altijd gezegd dat we na de beursintroductie zouden uitstappen. Dat hebben we ook gedaan toen het 3D-printingbedrijf Materialise in 2014 naar de Amerikaanse Nasdaq-beurs trok.'

Ingels blijft - ondanks de volledige terugtrekking van Smartfin uit het kapitaal - bestuurder bij Unifiedpost. Hij behoudt ook persoonlijk 100.000 aandelen in het bedrijf.

Factuurverwerker

Het is niet de eerste keer sinds de beursintroductie van Unifiedpost in september dat de bestaande aandeelhouders pakketten aandelen verkopen. In november, twee maanden nadat het bedrijf naar de beurs was getrokken, verzilverde een groep aandeelhouders van het eerste uur al deels hun belang in de verwerker van digitale facturen. Het ging om 43 aandeelhouders die samen 680.000 stuks van de hand deden. Het aandeel Unifiedpost noteerde toen, net als de jongste dagen, rond 22 euro.

Toen het fintechbedrijf eind september naar de beurs trok, verbonden 80 aandeelhouders zich ertoe hun aandelen in Unifiedpost een tijdlang niet van de hand te doen. Die lock-upperiode duurt 180 dagen. Een uitzondering biedt bestaande aandeelhouders in die periode de kans om op gezette tijden een deel van hun aandelen te verkopen. Die geldt ook voor de aandelen die Smartfin en Van Praag nu verkochten.

Rush

Unifiedpost trok in september naar de beurs tegen 20 euro per aandeel. De vraag naar de aandelen van het fintechbdedrijf was meer dan zes keer groter dan het aanbod. De operatie liet Unifiedpost toe 252 miljoen euro op te halen, waarvan een kleine 80 miljoen naar de verkopende aandeelhouders vloeide.

De fintechspeler gebruikte een deel van het opgehaalde geld - 40 miljoen euro - eind vorig jaar om zijn Zweedse rivaal 21 Grams over te nemen. De Belgische groep kocht tegelijkertijd ook de jonge groeibedrijven BanqUP en Akti. Met BanqUP legde Unifiedpost de hand op een specialist in bankdiensten - een zogenaamde neobank - en met Akti op een start-up die kmo's voorziet van commerciële en e-commerceoplossingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud