Advertentie

Adverteerders zeggen Musk de wacht aan over antisemitisme

©REUTERS

X-CEO Linda Yaccarino moet weer volop aan de bak om de schade te beperken, omdat eigenaar Elon Musk een antisemitische post op het medium loofde als 'de waarheid'. De computerreus IBM zet zijn reclamecampagnes op het sociale netwerk stil.

Het is weer alle hens aan dek op het hoofdkwartier van X in San Francisco. Nadat de miljardair Elon Musk - sinds een goed jaar de eigenaar van het vroegere Twitter - een bericht met een antisemitische samenzweringstheorie als 'de echte waarheid' heeft omschreven, zijn adverteerders not amused.

Musk sprak zijn goedkeuring uit over een post van een gebruiker die aandroeg dat 'Joodse gemeenschappen dezelfde haat pushen tegen blanken als die waarvan ze willen dat die niet meer tegen hen wordt gebruikt'. 'Ik geef geen zier meer om Joodse gemeenschappen in het Westen die nu pas tot het besef komen dat hordes minderheden die graag hun land van de kaart geveegd willen zien, hen niet zo graag mogen.' Waarop Musk repliceerde: 'Je spreekt de waarheid.'

Het is niet de eerste keer dat Musk van antisemitisme wordt beschuldigd. Sinds de overname van Twitter/X voert hij een soort 'laissez-aller'-beleid, waarbij onderzoekers moesten vaststellen dat de hoeveelheid haatspraak - waaronder antisemitisme - enorm is toegenomen op het platform. Toen de Amerikaanse actiegroep Anti-Defamation League daarover klaagde, dreigde Musk ermee hen voor de rechtbank te dagen.

IBM

Dat Musk nu zelf tegen antisemitisme aanschurkt, is voor sommige adverteerders een brug te ver. IBM zet zijn reclamecampagnes op het platform voorlopig stop. Het techbedrijf had in het lopende kwartaal nog voor ongeveer 1 miljoen dollar advertenties ingeboekt. 'Wij hebben nul tolerantie voor haatzaaiende taal en discriminatie, en we hebben onmiddellijk alle reclame op X opgeschort, terwijl we deze volstrekt onaanvaardbare situatie onderzoeken', laat de computerreus weten.

Werknemers in de verkoopteams weten niet wat aangevangen met het gedrag van Musk, blijkt uit interne berichten die The New York Times kon inkijken. Ze vragen het management hoe ze moeten antwoorden op vragen van adverteerders over de zaak. Ze wijzen ook op een artikel op de website van de linkse ngo Media Matters, waarin wordt getoond dat advertenties van grote merken - zoals Apple - verschijnen naast racistische en nazistische posts op X.

De interne onrust is zo groot, dat CEO Linda Yaccarino een interne memo verstuurde waarin ze aanhaalde dat 'X een platform is voor iedereen' en dat 'discriminatie door iedereen over de hele lijn moet STOPPEN' - inclusief hoofdletters. Ze verspreidde die boodschap later ook zelf via X. Waarop ze van vele gebruikers het antwoord kreeg: 'Is je baas al op de hoogte?'

Die baas trekt zich weinig aan van de kritiek. In antwoorden op enkele gebruikers maakt Musk duidelijk dat hij in de controverse vooral een verborgen agenda ontwaart van de media die concurreren om dezelfde advertentiedollars.

Advertentie
Gesponsorde inhoud