Agfa boekt miljoenenverlies en herstructureert

© Sofie Van Hoof

Agfa-Gevaert boekt de waarde van zijn verlieslatende printplatendivisie af met 66,7 miljoen euro en lanceert een 'omvangrijk' plan om de winstgevendheid te herstellen.

De omzet van Agfa-Gevaert  steeg vorig jaar met 2,2 procent tot 2.239 miljoen euro, maar de winstgevendheid liet te wensen over. De bedrijfswinst daalde met 3 procent tot 124 miljoen euro, in lijn met de analistenprognoses. 

Drie van de vier divisies realiseerden een winstgroei, maar tegenvallende resultaten in de afdeling Offset Solutions (drukplaten) doen dat allemaal teniet. Offset Solutions slikte een verlies (ebit) van 1,4 miljoen euro tegenover een bedrijfswinst van 19,7 miljoen euro vorig jaar. 

'De divisie kent veelvuldige uitdagingen', luidt het. De vraag naar analoge drukvoorbereidingstechnologie daalt. De volumes voor kranten en commercieel drukwerk dalen. Er is prijsdruk door de enorme concurrentie, en de aluminiumkosten zijn hoog.

Corona 

Daarbovenop komt ook nog eens het coronavirus dat 'waarschijnlijk' een impact zal hebben op de divisie. Een groot deel van de drukplaten wordt namelijk in China geproduceerd. 'De logistieke keten in China is verstoord, en de virusuitbraak vertraagt ook de alliantie met het Chinese Lucky Huaguang Graphics.'

De tegenwind in de sector dwingt Agfa ertoe om de waarde van de offsetactiviteiten af te boeken met 66,7 miljoen euro, en een 'omvangrijk' plan uit te werken om de winstgevendheid te verbeteren.

De nieuwe CEO Pascal Juéry, die overkomt van Solvay, weet meteen wat te doen. 'De komende kwartalen zullen we ons concentreren op acties om ons te wapenen tegen de tegenwind, en we zullen ervoor zorgen dat onze groeimotoren de kans krijgen om zich volledig te ontplooien.'

Het nettoresultaat zakte vorig jaar 48 miljoen euro onder nul. Zonder de eenmalige afboeking was er een winst van 19 miljoen euro.

Voor 2020 geeft het bedrijf geen becijferde vooruitzichten. Ook geeft het geen indicatie wat het met de opbrengsten van de verkoop van Healthcare IT van plan is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud