Agfa-Gevaert dicht bij deal van 1 miljard met Italianen

De Afga-site in Mortsel. ©Tim Dirven/Id

Het Belgische technologiebedrijf onderhandelt over de verkoop van zijn kroonjuweel met Dedalus Holding, een Italiaanse speler in medische beeldvorming. Beleggers reageren enthousiast.

De activiteiten waarover exclusief met Dedalus onderhandeld wordt, zijn 975 miljoen euro waard. Volgens onze informatie hebben de Italianen het gehaald van Total Specific Solutions en CompuGroup, die voor de tweede keer in het zand bijt.  

Agfa verkoopt Hospital Information Systems, software om de hele workflow rond de patiënt in ziekenhuizen te beheren. Ook de beeldvormingssystemen voor ziekenhuizen (Imaging IT) in de Duitssprekende landen, Frankrijk en Brazilië gaan mee de deur uit omdat ze daar nauw vervlochten zijn met de ziekenhuissoftware.

Beleggers reageren enthousiast op de deal die Agfa  zowat 975 miljoen euro zal opleveren. Het aandeel ging maandagochtend 4 procent hoger. 

De berichten over de verkoop hebben het aandeel sinds begin september met 1 euro of bijna 30 procent doen stijgen. 

De activiteiten die worden verkocht boeken een jaaromzet van 260 miljoen euro, ruim een tiende van de groepsomzet van 2,25 miljard euro.

Agfa-Gevaert in zijn geheel heeft een ondernemingswaarde van 1,15 miljard euro. Maar daar moet bij gezegd dat als de deal rond raakt, de Belgen achterblijven met activiteiten die een pak minder rendabel zijn. Er is ook een enorme pensioenschuld.

De deal moet nog voorgelegd worden aan de werknemers, regulatoren en er zijn ook opschortende voorwaarden die niet worden gespecifieerd. Als alles goed loopt, is de deal in het tweede kwartaal van 2020 rond.

Christian Reinaudo, CEO van Agfa-Gevaert, noemt de verkoop een 'nieuwe mijlpaal in Agfa's transformatieproces'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect