Agfa groeit voor het eerst in drie jaar

Met zijn nieuwe inkten - die onder meer op botervlootjes kunnen worden geprint - won Agfa-Gevaert vorig jaar een innovatieprijs. ©agfa

De zwakke euro legt Agfa, de producent van film en IT voor drukkerijen en ziekenhuizen, geen windeieren. De grootste groei komt van de grootformaatprinters voor drukkerijen en de digitale oplossingen voor de ziekenhuizen.

Agfa-topman Christian Reinaudo is tevreden over de tweedekwartaalcijfers. Logisch: de analisten mikten op een omzetstijging van 3,2 procent. Het werd bijna dubbel zo veel: 6,1 procent.

Dat het chemie- en IT-bedrijf voluit van de goedkopere euro profiteert, blijkt uit het groeicijfer exclusief valutaverschillen. Zonder die schommelingen zou de omzet met 3,1 procent zijn gekrompen.


Het is de eerste kwartaalgroei (jaar op jaar) sinds het laatste kwartaal van 2012. Ook over heel 2015 wil de CEO de omzet zien groeien - en dat voor het eerst in drie jaar.

Na zes maanden staat de teller alvast op 3,1 procent groei - in de eerste drie maanden van dit jaar stabiliseerde de omzet op het niveau van vorig jaar. Voor de volledigheid: zonder valutaverschillen kromp de omzet over de eerste zes maanden met 5 procent.

De grootste twee divisies, Graphics (apparatuur en software voor drukkerijen) en Healthcare (digitale radiografie en IT-oplossingen), groeien dubbel zo hard dan de analisten hadden becijferd. Bij Graphics gaat het om een groei van 2,9 procent, Healthcare groeit zelfs met dubbele cijfers: 11,8 procent. Zonder de goedkopere euro kromp Graphics met 6,6 procent en ging Healthcare met 2,4 procent vooruit.

Bij Graphics, de grootste afdeling, is het immers niet allemaal rozengeur en maneschijn. De digitale computer-to-plate-business (drukvoorbereiding) heeft in China last van (prijs)agressieve lokale spelers. En de analoge drukplaten blijven kwartaal na kwartaal krimpen. Dat komt omdat die business flink wat omzet uit groeilanden als Latijns-Amerika, India, China, het Midden-Oosten, Rusland en Oekraïne haalt. Maar daar is de economische groei stilgevallen en zijn er geopolitieke spanningen.

Bij de Healthcare-poot krijgt de oplossing voor de Amerikaanse markt voor het verwerken en doorsturen van medische beelden een pluim. Dat nadat de Amerikaanse ziekenhuizen eerder de kat uit de boom hadden gekeken ten gevolge van de besparingsgolf die Obamacare teweeg had gebracht.

33 procent

Agfa verrast niet alleen met zijn omzet. De bedrijfswinst dikte 9 procent aan tot 48 miljoen euro - 3 miljoen euro boven de analistenconsensus. De genomen efficiëntiemaatregelen blijven dus hun vruchten afgooien. CEO Reinaudo: 'Voor het eerst in vijf jaar konden we onze brutowinstmarge weer boven 33 procent brengen.' In het tweede kwartaal van vorig jaar bedroeg die marge nog 31,8 procent.

De topman zegt dat Agfa goed op weg isom de recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (rebitda) dit jaar op te krikken van 8,5 procent naar om en bij 10 procent van de omzet.

Een negatief puntje is wel de nettokasstroom uit de bedrijfsactiviteiten. In het tweede kwartaal ging die 1 miljoen euro in het rood, tegen een positieve 32 miljoen vorig jaar. Dat komt omdat Agfa zijn leveranciers sneller betaalt en tegelijkertijd de facturen aan zijn klanten langer blijven openstaan. Dat duwt de kasstroom na zes maanden 17,5 procent lager van 63 tot 52 miljoen euro.

Kopen

Dat laatste weerhoudt KBC Securities-analist Guy Sips er echter niet van om zijn advies en koersdoel te verhogen: van 'houden' tot 'kopen' (accumulate) en van 2,75 euro naar 2,90 euro.

Emmanuel Carlier van ING verwacht dat Agfa de komende kwartalen zal profiteren van de dalende aluminium- en zilverprijzen. Hij en zijn collega bij Petercam, Stefaan Genoe, handhaven niettemin hun 'houden'-advies. Alvorens positiever te worden, willen zij bij Graphics de omzet en winst structureel zien stijgen. 

Kredieten

Agfa geeft nog mee dat het met de banken een nieuwe kredietlijn van 400 miljoen euro heeft afgesloten. De faciliteit loopt vijf jaar en vervangt de bestaande lijn die in mei volgend jaar zou verstrijken.

De netto financiële schuld zit wat in de lift: van 94 miljoen eind maart naar 102 miljoen euro eind juni.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud