Agfa kan half miljard vangen voor zijn 'Eden Hazard'

Agfa verkoopt in onder meer Duitsland ook de IT-systemen waarmee medische beelden worden gedeeld. ©agfa

De beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert zoekt een koper voor zijn rendabelste activiteit: softwareoplossingen voor ziekenhuizen.

De analisten schatten de waarde op 450 tot 500 miljoen euro. De systemen voor het beheer van medische beelden blijven in Mortsel, om de zware pensioenlasten te helpen dragen.

Na een langgerekte transformatie gaat Agfa-Gevaert op zoek naar een koper voor de helft van zijn groeipoot Healthcare IT.

Twee activiteiten staan in de etalage. De systemen die ziekenhuizen helpen hun administratieve, financiële en klinische workflows te beheren. En de zogenaamde integrated care, software die de patiënt in een virtueel netwerk verbindt met zorgverleners, overheidsdiensten en ziekenfondsen. Agfa bedient met zijn IT-oplossingen de helft van de ziekenhuizen wereldwijd.

Het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ Agfa werden het afgelopen jaar van elkaar gescheiden om ze de ruimte te geven om partners te zoeken en duurzame groei na te streven. Tegelijk zou de verborgen waarde van Healthcare IT worden blootgelegd. Dat zou gebeuren door die poot naar de beurs te brengen of die te koppelen aan een partner of een koper. Het wordt dus de laatste optie.

Behalve de IT voor ziekenhuizen en de integrated care gaat ook een deel van de Imaging IT de deur uit. Dat is software voor het beheer en het doorsturen van medische beelden en oplossingen om die beelden te integreren in het elektronische patiëntendossier. In de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland), Frankrijk en Brazilië is die Imaging IT sterk verweven met de IT-systemen voor ziekenhuizen. Daarom gaat de divisie mee de deur uit.

CompuGroup Medical zal het graag horen. Agfa’s Duitse sectorgenoot probeerde twee jaar geleden de volledige Healthcare IT-poot over te nemen. Agfa-topman Christian Reinaudo en de raad van bestuur hielden de boot af omdat er dan nog maar weinig kasstromen zouden overblijven om de rest van de activiteiten gaande te houden. En om de pensioenlasten van zowat 1 miljard euro te dragen.

Mooie prooi

Door de helft van groeimotor Imaging IT in huis te houden verzekert Agfa zich van middelen om de andere activiteiten te doen groeien: de drukplaten voor drukkerijen, grootformaatprinters, radiografie en nieuwe producten als synthetisch papier.

Tegelijk ligt nu een mooie prooi op tafel die bedrijven als CompuGroup en Philips kan aantrekken. Door de medischebeeldensystemen in de DACH-regio mee te verkopen lijkt het aanbod de Duitse CompuGroup op het lijf geschreven. Reinaudo ontkent: ‘Het is onmogelijk de systemen daar uit onze ziekenhuissystemen te halen. Dat was al zo toen we de business jaren geleden zelf hebben gekocht.’

Analisten schatten de waarde van de prooi op 450 tot 500 miljoen euro. Guy Sips, analist van KBC Securities, maakt de vergelijking met de sterspeler Eden Hazard. ‘Bij de voetbalclub Chelsea komt hij niet meer tot zijn recht. Hij wil naar Real Madrid, dat over meer middelen beschikt, om nóg meer te kunnen schitteren.’

Het half miljard valt bleek uit bij wat Agfa ruim tien jaar geleden had kunnen vangen voor zijn Healthcare. Philips en de investeringsfondsen Apax en Silver Lake boden toen meer dan 2 miljard voor de volledige afdeling - vandaag staat maar de helft van de divisie te koop. 

Wat Agfa met de opbrengsten gaat doen, moet de raad van bestuur nog beslissen. ‘Daar is het veel te vroeg voor’, zegt Reinaudo. ‘Maar het is duidelijk dat zal worden gesproken over een dividend en het investeren van de cash. We moeten evenveel waarde creëren als de waarde die de groep verlaat.’ In die discussie is het uitkijken naar de positie van Active Ownership Capital, de Duitse activist die in een snel tempo een belang van 13,4 procent verwierf in Agfa en zo de grootste aandeelhouder werd.

Probleemkind

©Mediafin

De eerstekwartaalcijfers bevestigen dat het ‘oude’ Agfa alle steun kan gebruiken. De grootste poot, Offset Solutions, die analoge en digitale drukplaten aan drukkerijen levert, blijft het probleemkind. De stelselmatige krimpende papieren mediamarkt weegt al jaren op de resultaten. In de eerste drie maanden van het jaar zakte de omzet van Offset Solutions met 7,4 procent naar 199 miljoen euro. De groep verwacht beterschap door de alliantie (productie en verkoop) met Lucky HuaGuang Graphics, de grootste Chinese fabrikant van drukplaten.

'Agfa is geen brouwerij'

Op de algemenen vergadering kreeg Agfa gisteren zoals elk jaar kritische aandeelhouders over de vloer. De teneur werd al aan de ingang gezet. De vakbonden deelden een pamflet uit om te protesteren tegen een ontslagronde van twintig werknemers in ondersteunende diensten als marketing en verkoop.

'Het management pakt al jaren het werkelijke probleem niet aan: de spectaculaire omzetdaling', stellen de bonden. Ze laken ook de vergoedingen voor het management en de raad van bestuur. 'In andere landen wordt voor driekwart minder gewerkt', verwijzen de vakbonden naar een uitspraak van het management dat de loonkost in Polen een pak lager ligt dan in België.'

Tijdens de vragenronde vroeg een Brusselse beleggersclub om meer gedetailleerde vooruitzichten dan de vage ‘verbetering van de omzettrend en min of meer stabiele winst’. ‘We zijn geen brouwerij’, reageerde Jo Cornu, die inviel voor de zieke, afscheidnemende voorzitter Julien De Wilde. ‘Brouwers hebben een vrij goed zicht op de volumes, de markt en de prijzen. Wij niet, wij werken in een technologische wereld, waarin enorme veranderingen gebeuren. In die wereld gedetailleerde prognoses geven zou heel onvoorzichtig zijn.’

Een werkneemster met 35 jaar dienst bij Agfa vroeg of ook zij voor haar job moet vrezen. CEO Christian Reinaudo sprak lovend over het personeel. Maar voegde eraan toe dat de sector waarin Agfa opereert, verandert met de snelheid van het licht. ‘We moeten actie ondernemen, want de kosten zijn te hoog.’

Een aandeelhouder haalde uit naar de CEO, omdat die sinds vorig jaar ook voorzitter is van het medtechbedrijf Biocartis. ‘Betaalt Agfa met 1,6 miljoen euro niet genoeg? Elke manager, en zeker de CEO, moet zijn tijd de klok rond aan dit bedrijf wijden. Bijklussen is not done.’ Reinaudo repliceerde dat zijn mandaat bij Biocartis geen tijdverlies is. ‘Het is een fantastische opportuniteit om in een ander healthcaredomein - oncologietesten - veel op te steken van sommige van onze klanten.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud