Agfa realiseert meer omzet in derde kwartaal

Het hoofdkwartier van Agfa in Mortsel ©Wim Kempenaers

De Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert is er in het derde kwartaal in geslaagd de omzet licht hoger te drijven. De verkoop van een deel van de HealthCare-divisie verloopt volgens plan.

Agfa-Gevaert heeft in het derde kwartaal iets beter gepresteerd dan verwacht. Vooral het feit dat de omzet met 2,6 procent groeide tot 553 miljoen euro is een opsteker.

Analisten hadden immers een lichte omzetdaling (tot 528 miljoen euro) verwacht. Het Mortselse bedrijf schrijft de groei toe aan 'goede prestaties van de meeste groeimotoren' en aan de effecten van de offsetalliantie. In augustus 2018 sloot Agfa een joint venture met Lucky HuaGuang Graphics, de grootste fabrikant van drukplaten in China. Door deze samenwerking kan Agfa onder de eigen merknaam ook goedkopere producten aanbieden.

Hogere marges

De rendabiliteit verbeterde ook. De aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda), dus zonder reorganisatiekosten en niet-recurrente resultaten, evolueerde positief (+9,1%) en bedroeg 38 miljoen euro. De ebitda-marge van 6,9 procent was bovendien hoger dan in het derde kwartaal van 2018 (6,5%).

De aangepaste bedrijfswinst (ebit) steeg met 11 procent tot 24 miljoen euro. Dat is precies wat analisten hadden verwacht. De operationele winstmarge verbeterde van 4 tot 4,3 procent.

Onderaan de tabel verschijnt een nettoverlies van 4 miljoen euro. Dit verlies, dat onder meer het gevolg is van reorganisatiekosten en belastingen, is iets beter dan verwacht. De consensusverwachting stond op 5 miljoen verlies.

Divisies

Van de vier divisies boekten Radiology Solutions en Healthcare IT de beste resultaten. Beide divisies konden zowel omzetgroei – respectievelijk 11,8 en 5 procent – als hogere marges voorleggen.

Offset Solutions realiseerde ook meer omzet (+3,6%), maar de brutowinstmarge verslechterde van 24,6 tot 20,7 procent. Een deel van de verklaring is de alliantie met Lucky Huaguang, die een verwaterend effect had, maar ook ongunstige product- en regionale mix-effecten, toegenomen stilstand ten gevolge van overcapaciteit en hoge aluminiumkosten speelden een rol.

De tak Digital Print & Chemicals (inkjet en specialiteitsproducten) realiseerde 13 procent minder omzet door het stopzetten van de doorverkoopactiviteiten voor inkjetmedia in de VS.

HealthCare

Over de verkoop van een deel van de IT-activiteiten van Agfa HealthCare zegt de beeldvormingsgroep dat het veilingproces zoals gepland verloopt. Agfa hoopt het proces tegen het einde van het jaar af te ronden. De Tijd vernam dinsdag dat Agfa drie kandidaat-overnemers heeft gevonden, onder wie het Duitse Compugroep Medical en het Italiaanse Dedalus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud