Advertentie

Agfa toont eerste groei in vier jaar

©BELGAIMAGE

De beeldvormingsgroep uit Mortsel begint de vruchten te plukken van de maatregelen die ze nam in China.

Agfa   kwam in het tweede kwartaal over de hele lijn hoger uit dan de analistenverwachtingen.

De omzet dikte 3 procent aan tot 576 miljoen euro, terwijl analisten op 550 miljoen euro hadden gerekend. Meteen de eerste groei in vier jaar (zie grafiek). Duurzame omzetgroei is cruciaal voor de groep, omdat het management anders veroordeeld is continu in de kosten te snijden

De verrassende groei van het 'bovenste lijntje' zet een hefboom lager op de resultatenrekening: ook de operationele winst en nettowinst kloppen de verwachtingen. 

De grootformaatprinters blijven groeien, en ook de direct radiografieactiviteiten waren afgelopen maanden in goede doen.

Hetzelfde geldt voor de divisie HealthCare IT, Agfa's kroonjuweel dat in de etalage staat. De verkoop start in de herfst, meldt Agfa. Volgens KBC Securities kan de afdeling tot een half miljard euro opleveren.

Chinese remonte

Agfa plukt voorts ook de vruchten van de maatregelen die in China werden genomen. Hardcopy profiteert van de reorganisatie van de distributie.

Voor offset (drukvoorbereiding) ging de Mortselse groep in zee met Lucky HuaGuang Graphics, China's grootste fabrikant van drukplaten. De alliantie, die voor de productie en de verkoop geldt, werd in het tweede kwartaal zichtbaar. De fikse omzetdaling van het vorige kwartaal (-7,4%) werd teruggedrongen tot een daling van 2,6 procent. 

In de VS blijft Agfa zijn productaanbod rationaliseren. Na het stopzetten van de doorverkoop van offset in de VS, gebeurt nu hetzelfde op het vlak van inkjetmedia. Beide beslissingen hebben hetzelfde doel: meer focus op de verkoop van de eigen offset- en inkjetoplossingen in de VS, wat meer marge oplevert. 

Hogere marges

Bij een hogere omzet wist Agfa zijn verkoop- en algemene beheerskosten stabiel te houden. Dat duwt de marges omhoog. De bruto bedrijfswinstmarge (ebitda) gaat van 8,7 naar 9,6 procent en de operationele marge (ebit) stijgt van 6,3 tot 7,2 procent.

De bedrijfswinst steeg van 27 tot 31 miljoen euro - analisten gingen uit van 12 miljoen euro. Onderaan de resultatenrekening is er 15 miljoen euro winst, terwijl de verwachting op 1 miljoen euro had gemikt. 

Vooruitzichten geeft Agfa niet. Om 11 uur is er een persconferentie gepland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud