Agfa trapt 2021 af met forse krimp

Pascal Juéry, de CEO van Agfa-Gevaert. ©Dries Luyten

Vooral de tak radiologie presteerde erg zwak. CEO Pascal Juéry schetst ook voor Offset, de ruggengraat van het 'nieuwe Agfa', een minder optimistische outlook dan in maart.

In een 'cijferseizoen' vol meevallers is de update van Agfa-Gevaert een domper. De beeldvormingsgroep zag de omzet over het eerste kwartaal met een forse 9 procent krimpen, tot 396 miljoen euro. Dat is een heel stuk somberder dan de 423 miljoen euro waar analisten op rekenden.

Een krimp van de bovenste lijn die onvermijdelijk sporen nalaat lager op de resultatenrekening: operationeel dook Agfa 1 miljoen euro in het rood, terwijl analisten op 11 miljoen bedrijfswinst rekenden.

Offset zal blijven kampen met inflatoire druk en de structurele achteruitgang van de sector.
Pascal Juéry
CEO Agfa-Gevaert

De grootste dissonant is de afdeling radiologie. Daar kan de groei van de 'directe' (lees: digitale) radiografie de krimp van de klassieke radiografie (op film) niet compenseren. De omzet kromp met 16 procent naar 99 miljoen, de winstbijdrage verschrompelde van 10 naar 1,5 miljoen euro.

Zelfs de directe radiografie zag de verkopen krimpen. 'Het eerste kwartaal van 2020 was uitzonderlijk sterk. Toen versnelden ziekenhuizen hun investeringen in mobiele digitale radiografiesystemen om de opkomende pandemie het hoofd te bieden', legt CEO Pascal Juéry uit in het persbericht. In China, de belangrijkste markt, spreekt de topman over 'verhoogde prijs- en volumedruk door nieuwe gecentraliseerde aankooppraktijken'.

Meer in lijn met de analistenverwachting was de zwakke prestatie van Offset (zie tabel). Dat is de afdeling die drukplaten voor de grafische sector produceert, een voornaam slachtoffer van de pandemie. Offset is de ruggengraat van het 'nieuwe Agfa', nu Mortsel het gros van zijn afdeling Healthcare IT voor 975 miljoen euro verkocht heeft.

Offset duurzaam rendabel krijgen is de belangrijkste taak van Juéry. Want het nieuwe Agfa torst nog altijd de erfenis van een glorieus verleden: een zware pensioenlast. Daarom spendeerde Agfa een belangrijk deel van de opbrengst van de verkoop van Healthcare IT om het gat in de pensioenkas te verminderen en kregen aandeelhouders slechts een wachtbordje, via een vrij bescheiden inkoop van eigen aandelen.

Om de rendabiliteit van Offset later dit jaar te vrijwaren verhoogde Juéry al de verkoopprijzen voor drukplaten om de hogere factuur voor grondstoffen, energie en transport door te rekenen. De impact van die prijsverhogingen laat zich echter pas vanaf dit kwartaal voelen, over het eerste kwartaal dook Offset spijts de doorgevoerde besparingen opnieuw 3 miljoen in het rood.

Vooruitzichten

Juéry klinkt ook minder optimistisch dan in maart. Toen zette de CEO nog in op een stevig herstel voor alle afdelingen in de tweede jaarhelft, met uitzondering van radiologie.

Nu rekent de CEO ook bij Offset niet meer echt op een uitgesproken herstel, al moeten de resultaten verbeteren tegenover de zwakke start. 'Offset zal blijven kampen met inflatoire druk en de structurele achteruitgang van de sector.'

Blijven nog over met een prognose voor een stevig en voortgezet herstel in de loop van 2021: het overblijvende deel van Healthcare IT en Digital Print & Chemicals, de twee kleinste resterende afdelingen.

Beleggers zijn 'not amused': ze sturen het aandeel tot 10 procent lager naar 3,73 euro. Daarmee is het koersherstel sinds de jaarcijfers in maart uitgewist (zie grafiek onderaan). Agfa noteert nog steeds zo'n 20 procent onder het peil waarmee pandemiejaar 2020 werd afgetrapt.

'Teleurstellend op alle lijnen', vatten ING-analisten Maxime Stranart en David Vagman samen. 'Zeker de passage over de prijsdruk in China is zorgwekkend, gelet op het belang van China voor de afdeling radiologie. De analistenconsensus rekent tot nog toe op 70 miljoen bedrijfswinst over boekjaar 2021, dat lijkt ons te hoog gegrepen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud