Agfa verkoopt deel healthcaredivisie voor 975 miljoen

Christian Reinaudo, de topman van Agfa-Gevaert. ©Wim Kempenaers

Na twee maanden onderhandelen hebben Agfa en het Italiaanse Dedalus Holding een akkoord bereikt over de verkoop van een deel van de activiteiten van Healthcare IT.

Begin december kondigden Agfa en Dedalus aan exclusieve gesprekken op te starten. Nu hebben beide partijen de laatste onzekerheid weggewerkt, en ligt een ondertekend akkoord op tafel. 

De deal waardeert de activiteiten van Agfa op 975 miljoen euro, een bedrag waar ook twee maanden geleden al sprake van was. De verkochte activiteiten staan bekend als de kroonjuwelen van het bedrijf uit Mortsel. Ze tekenen voor 260 miljoen euro omzet, wat op een groepstotaal nog meevalt. Maar het is vooral de winstmarge (ebitda) van zowat 20 procent die hoog boven het groepsgemiddelde van 8 procent uitsteekt. 

Eden Hazard

'Agfa verkoopt zijn Eden Hazard', reageerde analist Guy Sips in december. 'Voor de prijs van een Lionel Messi', voegde hij er meteen ook aan toe. 

Voor Christian Reinaudo, die eind deze maand na tien jaar afzwaait, is het hoogstwaarschijnlijk zijn laatste grote daad als CEO. 'Misschien had ik wat brutaler moeten zijn om sneller te groeien', zei hij onlangs in zijn afscheidsinterview.

Beide partijen streven ernaar de transactie in de loop van het tweede kwartaal van 2020 af te ronden. De deal moet nog voorgelegd worden aan de werknemers, regulatoren en er zijn ook opschortende voorwaarden die niet ge­spe­ci­fi­eerd zijn.

Software

De verkoop gaat over de activiteiten op het vlak van Healthcare Information Solutions (HIS) en Integrated Care (IC). HIS ontwikkelt software die ziekenhuizen helpt de administratieve, financiële en klinische workflows te beheren. IC komt neer op software die de patiënt in een virtueel netwerk verbindt met zorgverleners, overheidsdiensten en ziekenfondsen. Agfa bedient met zijn IT-oplossingen wereldwijd de helft van de ziekenhuizen.

Ook de beeldvormingssystemen voor ziekenhuizen (Imaging IT) in de Duitssprekende landen, Frankrijk en Brazilië gaan de deur uit omdat ze daar te nauw vervlochten zijn met de ziekenhuissoftware van Agfa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud