Agfa wijst bizarre overnamepoging af

Agfa-topman Christian Reinaudo. ©Photo News

Agfa heeft een toenadering van het Spaanse Kanteron Systems afgewezen.

Dat meldt Agfa  in een kort persbericht. 'Het management heeft beslist geen verdere gesprekken aan te gaan', klinkt het. Dat werd beslist op basis van de informatie die Kanteron aan Agfa bezorgde en op basis van de publieke informatie.

Navraag bij Agfa leert dat het om een bod op de hele groep gaat. 'Het is een verwarrende brief', zegt Viviane Dictus, de investorrelationsmanager van Agfa, 'met een zeer complexe beschrijving'. Een overnamebedrag staat niet in de Spaanse brief. 

Kanteron is in Mortsel als sectorgenoot geen onbekende speler. Het gaat volgens Dictus om een 'heel klein bedrijf' dat net als Agfa ziekenhuizen van een platform voorziet om medische en genomische beelden naadloos te delen om precisiegeneeskunde mogelijk te maken. Het platform toetst de DNA-sequentie van een patiënt aan een databank met geneesmiddelen ten einde geen nutteloze medicijnen toe te dienen, wat volgens Kanteron-topman Jorge Cortell nog veel te vaak gebeurt.

Klein

De financiële gegevens van het bedrijf zijn niet onmiddellijk te vinden. De Spaanse krant El País meldde in juli in een portret van het bedrijf een bedrijfswinst van 737.317 euro in 2016. Enkel in Spanje welteverstaan, over de buitenlandse inkomsten - goed voor 99 procent van de inkomsten - communiceert Kanteron niet. In de sector wordt het bedrijf een omzet van zowat 10 miljoen euro toegeschreven - Agfa klokte vorig jaar af op 2,4 miljard euro.

Opmerkelijk is dat Kanteron Systems zijn interesse in Agfa-Gevaert eerder deze week al duidelijk maakte in een blog op zijn website. Ook de vrouw van de Kateron-topman Jorge Cortell maakte via Twitter al bekend dat er iets op til was.

Enkele dagen eerder had de CEO zelf - tijdens een familietrip naar de Azurenkust - zijn plannen al half vrijgegeven. 

Ondanks de berichten die hier en daar circuleerden besliste Agfa - in samenspraak met de beurswaakhond FSMA - pas vandaag officieel te reageren. Tijdens beurstijd dus. Het aandeel maakte initieel een sprong van 8 procent, waarna beleggers beetje bij beetje in de gaten kregen wat er precies gaande was .

Kanteron Systems heeft zijn hoofdkwartier in Valencia en telt in Spanje slechts een dertigtal werknemers, aldus El País.

Afsplitsing

Twee jaar geleden werd Agfa-Gevaert al eens benaderd door het Duitse Compugroup Medical. De gesprekken draaiden op niets uit. De Duitsers trokken zich terug na een beperkt boekenonderzoek. Van meet af aan was duidelijk dat de zware pensioenlasten van Agfa een ernstig probleem zouden vormen. 

Agfa is volop bezig met de afsplitsing van zijn groeipoot Healthcare IT, softwareoplossingen voor ziekenhuizen om hun beelden- en informatiestroom in goede banen te leiden. Door de historische grafische en chemische roots af te splitsen van Healthcare IT hoopt topman Christian Reinaudo beide poten een nieuwe adem te geven en op een structureel groeipad te krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n