Advertentie

Agfa zakt weg in derde kwartaal

Agfa-Gevaert-CEO Pascal Juéry zet de tering naar de nering. ©Dries Luyten

De omzet en de winst van de beeldvormingsgroep vielen in het derde kwartaal forser terug dan verwacht.

De omzet van Agfa-Gevaert maakte in het derde kwartaal een duik van 16 procent tot 410 miljoen euro. De bedrijfswinst (ebit) van de beeldvormingsgroep bleef ternauwernood uit de rode cijfers, met een duik van 13 miljoen naar 0 euro. Analisten rekenden op 6 miljoen winst bij 425 miljoen omzet.

Dat is vooral te wijten aan de divisie Offset - de grootste van de groep naar omzet - die 12 miljoen euro in het rood eindigde. De verkoop van drukplaten en software voor drukkerijen heeft zwaar te lijden onder de digitalisering van kranten, magazines en drukwerk. Die neergang heeft door de coronacrisis nog aan snelheid gewonnen. 'Dit is duidelijk de moeilijkste divisie', aldus CEO Pascal Juéry.

Fabrieken dicht

Hij heeft al initiatieven genomen om de tering naar de nering te zetten. Zo gaan bijvoorbeeld fabrieken in Frankrijk en het VK dicht, waarover in het voorbije kwartaal een akkoord met de sociale partners is bereikt.

‘Het effect op de rendabiliteit zal al in het vierde kwartaal zichtbaar worden’, klinkt het. Juéry rekent al op een positieve brutobedrijfswinst, en een verdere verbetering volgend jaar. Maar hij voegt er meteen aan toe dat hij het een illusie is te denken dat de divisie na de coronacrisis volledig zal herstellen.

Over de andere divisies is hij wel eerder positief. ‘Ik kan niet zeggen dat de andere activiteiten immuun zijn voor de coronacrisis, maar ze houden beter stand. Op middellange termijn zullen de meeste activiteiten volledig herstellen van de verstoring die Covid-19 teweeg heeft gebracht en zullen ze zelfs voordeel kunnen halen uit postcovidkansen en -marktontwikkelingen.’

Op middellange termijn zullen de meeste activiteiten volledig herstellen van de verstoring die Covid-19 teweeg heeft gebracht.
Pascal Juéry
CEO Agfa-Gevaert

Het nettoverlies kwam in het derde kwartaal uit op 25 miljoen euro, te wijten aan onder meer hoge financieringskosten (9 miljoen euro) en herstructureringslasten (9 miljoen euro).

Voor heel 2020 mikt Juéry op minstens 100 miljoen euro brutobedrijfswinst. Dat staat volgens woordvoerder Johan Jacobs tegenover een cijfer van om en bij de 150 miljoen euro, als je de resultaten van de verkochte IT-activiteiten wegfiltert.

Cash op zak

De resultaten en de aanhoudende problemen in de Offset-divisie geven aan dat Agfa er goed aan deed om de cash uit de verkoop van het kroonjuweel - de divisie Healthcare IT - op zak te houden en niet uit te keren aan de aandeelhouders.

Die verkoop leverde 950 miljoen euro cash op, waarvan 350 miljoen euro wordt ingezet om de pensioenlasten af te bouwen, en 200 miljoen euro voor de schuldenberg. De resterende 400 miljoen euro blijft vooralsnog geparkeerd op de bankrekening, in afwachting van een herevaluatie van de situatie begin volgend jaar.

Negen maanden ver in 2020 staat de omzet nu op 1.242 miljoen euro (-14%). De bedrijfswinst klopt af op 23 miljoen euro (-56%) waarbij vooral het verlies van Offset (-21 miljoen euro) zwaar doorweegt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud