Almacht Zuckerberg bij Facebook onder vuur

©Photo News

Enkele grote Amerikaanse investeerders stellen zich vragen bij de manier waarop Mark Zuckerberg bij Facebook als CEO, voorzitter én hoofdaandeelhouder alle touwtjes stevig in handen heeft.

'Eigenlijk moet Zuckerberg aan niemand verantwoording afleggen. Niet aan de raad van bestuur, niet aan de aandeelhouders. Zuckerberg is zijn eigen baas en dat werkt duidelijk niet.'

Dat zegt Michael Frerichs, de state treasurer van de Amerikaanse staat Illinois, aan de Financial Times. In die functie, vergelijkbaar met die van minister van Financiën, overziet hij investeringen van de staat.

Frerichs heeft het over de dubbele rol van Mark Zuckerberg aan het hoofd van Facebook . Zuckerberg is als oprichter tegelijk CEO en voorzitter van de raad van bestuur. Bovendien houdt hij door een speciale aandeelhoudersstructuur de controle over het bedrijf stevig in handen. 

Frerichs schaart zich achter het voorstel van Scott Stringer, die de investeringen van de stad New York beheert en die er bij Facebook op aandringt op aan onafhankelijke voorzitter aan te stellen. Hij wil ook dat het bedrijf plaats maakt voor drie nieuwe onafhankelijke bestuurders.

Zuckerberg ligt onder vuur voor de manier waarop het omspringt met de persoonlijke gegevens van zijn ruim 2 miljard gebruikers. Die hetze escaleerde toen bleek dat het Britse data-analysebedrijf Cambridge Analytica onrechtmatig Facebook-data had gebruikt van 87 miljoen mensen voor politieke campagnes. Vorige week werd Zuckberg daarover nog op de rooster gelegd door het Amerikaanse Congres

In een reactie op het schandaal verloor Facebook zo'n 10 procent van zijn beurswaarde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud