Amazon-baas heeft plan voor maanlanding binnen vijf jaar

Jeff Bezos, de baas van Amazon en rijkste aardbewoner, heeft donderdag zijn project voorgesteld om terug te keren naar de maan.

De ruimteambities van Bezos hebben uiteraard niets met Amazon te maken, maar wel met zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin. Hij stelde in Washington een schaalmodel voor van Blue Moon, een maanlander die materiaal en mensen naar de maan moet brengen, als het even kan tegen 2024.

Blue Origin werd in 2000 door Bezos opgericht en telt zowat 2.000 werknemers. Het concurreert met enkele andere bedrijven voor een aanbesteding van de ruimtevaartorganisatie NASA om binnen vijf jaar weer astronauten op het maanoppervlak te doen landen. De NASA heeft haar zinnen gezet op de zuidpool van de maan, waar vermoedelijk voldoende water aanwezig is (in de vorm van ijs) om extra raketbrandstof aan te maken en om een lang verblijf van astronauten mogelijk te maken.

Satellieten

De Blue Moon kan dienstdoen als basisstation voor zo’n langer verblijf op de maan. De maanlander weegt in lege toestand meer dan 3 ton en met volle brandstoftanks 15 ton. Hij kan 3,6 ton vracht vervoeren, tot vier kleinere maanverkenners afzetten en zelf satellieten lanceren in een baan om de maan.

In het hart van de maanlander zit een grote bolvormige tank met vloeibaar waterstof. Op een bovendek is plaats voor allerlei apparatuur.

Musk

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde eind maart aan dat hij tegen 2024 weer Amerikaanse ruimtevaarders op de maan wil brengen. Met die aankondiging zette hij enorme druk op de NASA, die een maanmissie pas voor 2028 in de agenda had staan. Momenteel is er nog geen enkel onderdeel voor een reis naar de maan afgewerkt.

SpaceX, het concurrerende ruimtebedrijf van Tesla-baas Elon Musk, heeft intussen andere plannen. Hij mikt op een ruimtependel om het internationale ruimtestation met de aarde te verbinden, en op een grote raket waarmee betalende ruimtetoeristen tegen 2023 een rondje rond de maan kunnen maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud