Amazon onderzoekt uitpersing Chinese jobstudenten

Een zeldzame binnenfoto van een Foxconn-fabriek, uit 2010. ©EPA

Honderden scholieren tussen 16 en 18 hebben overuren en nachtwerk moeten presteren om toestellen van Amazon, zoals de e-reader Kindle en luidspreker Echo Dot, te maken.

Dat blijkt uit foto's en interne documenten die uitlekten via de Amerikaanse activistenorganisatie China Labor Watch.

Volgens China Labor Watch zijn de loon- en arbeidsvoorwaarden in de fabriek verslechterd in het voorbije jaar, in tegenspraak met eerdere beloften door Amazon en Foxconn

Centraal staat Amazons toeleverancier Foxconn, een elektronicagigant die ook voor Apple werkt. Foxconn zou voor zijn fabriek in de stad Hengyang de plaatselijke scholieren ronselen en daarbij hun leraren inpalmen met premies.

Daarna zouden de tieners in nachtshiften ingezet worden en lange uren moeten kloppen, waarna ze in de slaapzalen van de fabriek kunnen blijven slapen.

De praktijken zijn in strijd met de Chinese arbeidswetgeving. Minderjarigen mogen als jobstudenten werken in China, maar mogen niet 's nachts ingezet worden. Ook hun overuren zijn wettelijk begrensd.

Piekproductie

Op een gegeven moment was ongeveer een op de vijf werknemers in de bewuste fabriek jobstudent, wat dubbel zoveel is als toegelaten. Mogelijk gebruikt Foxconn de jobstudenten om grote pieken in de productie op te vangen.

Volgens China Labor Watch zijn de loon- en arbeidsvoorwaarden in de fabriek verslechterd in het voorbije jaar, in tegenspraak met eerdere beloften door Amazon en Foxconn.

Amazon  verklaart in een reactie de mogelijke uitpersing van de jobstudenten te zullen onderzoeken en de Foxconn-top te zullen aanspreken. Foxconn zelf zegt dat de fabriek in Hengyang onlangs inderdaad veel beroep gedaan heeft op jobstudenten, maar dat de site voldoet aan alle arbeidsregelgeving.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud