Amazon stelt gezichtsherkenning 1 jaar niet ter beschikking van politie

Amazon kondigt een moratorium van een jaar aan voor politiediensten op het gebruik van Rekognition. ©AFP

De Amerikaanse technologiegigant legt de politie één jaar lang een moratorium op rond het gebruik van Rekognition, zijn controversiële gezichtsherkenningssoftware.

De Amerikaanse technologiegigant Amazon stelt zijn controversiële gezichtsherkenningssoftware Rekognition één jaar lang niet ter beschikking van de politie. Volgens het bedrijf heeft het Amerikaanse Congres door zijn beslissing voldoende tijd om 'gepaste regels te implementeren' om gezichtherkenningstechnologie op een ethische manier te gebruiken. Dat stelt het bedrijf in een mededeling

Er wordt gevreesd dat ordediensten met de technologie meer etnisch profileren. Amazon dringt in zijn mededeling alvast ook aan op strengere regulering.

IBM achterna

Technologiegigant IBM kondigde dinsdag al aan dat hij niet langer zijn software zou aanbieden. Het Amerikaanse techbedrijf verkoopt niet langer zijn technologie voor gezichtsherkenning die het de politie mogelijk maakt mensenrechten te schenden of etnische profilering te hanteren, waarbij verdachten worden gezocht op basis van huidskleur.

IBM riep op tot een 'nationale dialoog' over het gebruik van gezichtherkenningstechnologie. Amazon liet verder nog weten dat Rekognition wél nog gebruikt mag worden door organisaties die slachtoffers van mensenhandel willen redden en vermiste kinderen willen herenigen met hun familie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud