Advertentie

Amazon stelt teleur met omzetcijfers

©REUTERS

Amazon.com stelde donderdag teleur met zijn kwartaalomzet. De Amerikaanse e-commercegigant heeft af te rekenen met de versoepeling van de coronamaatregelen en sterkere concurrentie.

Amazon kwam voor het tweede kwartaal dat eind juni eindigde uit op 113,08 miljard dollar omzet tegenover 88,91 miljard vorig jaar. Een behoorlijke stijging dus van 27 procent, maar lager dan de analistenverwachting van 115,20 miljard dollar.

Ook de raming van Amazon voor de verkoop in het derde kwartaal zit onder de verwachtingen. De internetgigant rekent op 106 miljard tot 112 miljard dollar, terwijl de analisten op 118,90 miljard rekenden.

'Vorig jaar zaten door de coronapandemie veel consumenten thuis, waardoor de vergelijkingsbasis met het afgelopen kwartaal moeilijk was', zei financieel directeur Brian Olsavsky in een gesprek met verslaggevers.

De winst ging 48 procent hoger naar 7,8 miljard dollar, het tweede hoogste kwartaalresultaat in de 27-jarige geschiedenis van het bedrijf. Amazon verwacht een bedrijfswinst voor het lopende kwartaal tussen 2,5 miljard en 6 miljard dollar, waarbij rekening wordt gehouden met 1 miljard dollar kosten gerelateerd aan de coronapandemie. Amazon biedt een uurloongemiddelde van 17 dollar, meer dan het dubbele van het Amerikaanse minimumloon. Ook werden bonussen aangeboden om 75.000 werknemers te vinden.

Ketens zoals Walmart en Target zijn tijdens de pandemie online sterkere concurrenten geworden.

Door de snelle vaccinatie in de VS en de versoepeling van de coronamaatregelen vinden consumenten weer de weg naar de fysieke winkels. Nieuwe winkelmethodes, zoals online bestellen en vervolgens de boodschappen ergens afhalen, concurreren met de snelle leveringen door Amazon. Ketens zoals Walmart en Target zijn tijdens de pandemie online sterkere concurrenten geworden. In Noord-Amerika, nog altijd de grootste markt voor Amazon, stegen de verkopen in het voorbije kwartaal 'slechts' met 22 procent tegenover 43 procent vorig jaar.

AWS

De resultaten van de afdeling cloudcomputing, Amazon Web Services (AWS), waren dan weer een opsteker. AWS zag de inkomsten in het tweede kwartaal met 37 procent groeien. Die stijging is sterker dan de 32 procent van het voorgaande kwartaal. De inkomsten van AWS bedroegen 14,81 miljard dollar, hoger dan de analistenverwachting van 14,20 miljard.

Andy Jassy

Andy Jassy, de nieuwe topman van Amazon. ©REUTERS

Het afgelopen kwartaal was het laatste onder het bewind van oprichter Jeff Bezos. Sinds begin juli is Andy Jassy CEO. De nieuwe topman staat voor een complexe opdracht. Het bedrijf is niet alleen een absoluut zwaargewicht in e-commerce en cloudcomputing, maar kocht ook de filmstudio MGM voor 8,5 miljard dollar, werkt aan een afdeling gezondheidszorg en heeft wereldwijd af te rekenen met kritische regelgevers.

Het aandeel Amazon verloor in de nabeurshandel 5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud