Amerikaanse commissie pleit voor opsplitsing Big Tech

©AFP

Een commissie van het Huis van Afgevaardigden oordeelt dat Facebook, Apple, Google en Amazon op grote schaal misbruik maken van hun dominante positie.

Om de concurrentievervalsing tegen te gaan zijn volgens die commissie verregaande ingrepen nodig. In een langverwacht rapport stelt de commissie regels voor die kunnen uitmonden in de gedwongen opsplitsing van de techreuzen.

De commissie acht het bewezen dat Facebook, voor sociale media, en Google, op het vlak van zoekmachines, monopolist zijn geworden via ongeoorloofde praktijken. De webwinkelreus Amazon en Apple hebben volgens de onderzoekers een 'aanzienlijke en blijvende marktmacht', die ze deels afdwongen door de concurrentie buiten te sluiten.

Het gevolg is dat innovatie door concurrenten steeds meer wordt ontmoedigd. Daarnaast verslechtert de privacypositie van consumenten door de dominantie van een handvol techbedrijven.

De commissie acht het bewezen dat Facebook, voor sociale media, en Google, op het vlak van zoekmachines, monopolist zijn geworden via ongeoorloofde praktijken.

Ook wordt het moeilijker om online betrouwbaar nieuws te vinden, nu slechts een paar grote bedrijven veel invloed hebben op de verspreiding daarvan.

Klant en concurrent tegelijkertijd

Een groot probleem is dat de techreuzen een dienst leveren aan andere bedrijven, en tegelijk concurreren met diezelfde bedrijven, luidt het. Zo vond de commissie bewijs dat Google via zijn besturingssysteem Android informatie verzamelde over apps van andere bedrijven, die het kon gebruiken voor eigen kopieën van die apps.

Amazon gebruikte data over goed verkopende producten van externe verkopers op zijn platform, om vervolgens die producten zelf na te maken. 'Die positie stelt hen in staat de anderen een reeks regels op te leggen, terwijl ze zich daar zelf niet aan houden', aldus het rapport.

Om die belangenverstrengeling tegen te gaan wil de commissie dat het techreuzen verboden kan worden om in bepaalde overlappende markten actief te zijn.

Als het Amerikaanse Congres dat advies overneemt, kan dat leiden tot de gedwongen verkoop van bedrijfsonderdelen. Het is evenwel lang niet zeker of het zover komt, los van welke presidentskandidaat bij de komende verkiezingen aan het langste eind trekt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud