Amerikaanse concurrentiewaakhond slijpt messen voor Facebook

Facebook-oprichter en topman Mark Zuckerberg. ©AFP

De Amerikaanse concurrentiewaakhond wil weten of Facebook zijn dominante marktpositie heeft gebruikt om concurrenten uit te schakelen. Topman Mark Zuckerberg werd vorige maand ondervraagd.

De Federal Trade Commission (FTC) heeft Facebook al een jaar in de smiezen. The Wall Street Journal meldde eerder dat de waakhond een zaak voorbereidt tegen de techreus.

De FTC wil volgens een welingelichte bron weten of Facebook zijn dominante marktpositie heeft gebruikt om concurrenten uit te schakelen. De groep van Mark Zuckerberg is ook de eigenaar van WhatsApp en Instagram. 'Zuck' werd vorige maand ondervraagd door de FTC.

Vraag is of hij de concurrentieregels heeft overtreden bij de overnames van de populaire apps. Bij een eerder verhoor door het Amerikaanse parlement - samen met andere techbonzen in juli - verdedigde Zuckerberg de overnames en zei hij dat Facebook met veel concurrentie te maken heeft.

Google

Om het tot een rechtszaak te laten komen, moet een meerderheid van de vijf commissarissen van de FTC daarvoor te vinden zijn. Zo'n zaak zou een aanzienlijke opschaling zijn in de strijd van de Amerikaanse overheid tegen de techreuzen.

De giganten lopen almaar meer in het vizier van Washington vanwege hun dominante marktposities. Het ministerie van Justitie bereidt zich voor om Google-moeder Alphabet binnen enkele weken aan te klagen. Een senaatscommissie pleitte dinsdag dat Google zijn marktpositie misbruikt om concurrentie de kop in te drukken en nog meer marktaandeel te verkrijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud