Amerikaanse regulator neemt overnames van big tech onder de loep

Sommigen willen dat de overname van WhatsApp door Facebook weer ongedaan wordt gemaakt.

De Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC gaat allerlei kleinere overnames door de grote techbedrijven Alphabet, Amazon, Apple, Facebook en Microsoft onderzoeken.

De FTC (Federal Trade Commission) maakte dinsdag bekend dat ze aan de vijf techreuzen informatie opgevraagd heeft over alle overnames die ze nog niet hebben aangemeld bij de concurrentieautoriteiten. Het gaat om kleinere deals die niet onder de wettelijke criteria vielen voor zo’n aanmelding.

De waakhond is gemachtigd om, los van de normale concurrentieregels, onderzoeken te voeren naar de dynamiek in een bepaalde sector.

Het lijkt erop dat de FTC wil nagaan of de grote techreuzen de markt niet verstoren door systematisch allerlei innovatieve start-ups op te slokken voor ze de kans hebben tot grotere bedrijven uit te groeien. Dat is een vaak gehoorde kritiek op de grote namen uit Silicon Valley.

Ook het monopolie op data dat de grote techbedrijven via kleinere overnames aan het uitbouwen zijn, krijgt steeds meer kritiek van wetenschappers, politici en ondernemers. Onder andere de Democratische presidentskandidate Elisabeth Warren deed vorig jaar een oproep de Amerikaanse antitrustwetgeving helemaal te herschrijven

De voorbije maanden gingen ook al stemmen op om enkele grote overnames weer ongedaan te maken en zo de facto de grote techconcerns op te breken. Daarbij wordt vooral gedacht aan de overnames van de mobiele applicaties WhatsApp en Instagram door Facebook.

De techbedrijven moeten ook informatie geven over hun overnamestrategie en over allerlei contractuele overeenkomsten, zoals het sluiten van niet-concurrentiebedingen met ondernemers die hun start-up hebben verkocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud