Amerikaanse sectorgenoot pompt 6 miljoen in Option

Een DataLogger van Danlaw, een toestelletje dat gegevens van een voertuig doorseint naar de cloud. ©Danlaw

Telematicaspecialist Danlaw kan 16 procent van de Leuvense technologiegroep verwerven.

Eind augustus, bij de voorstelling van de halfjaarresultaten, was al duidelijk geworden dat Option  dringend vers geld nodig had om het te redden. Eind juni bedroeg de kaspositie slechts 900.000 euro, terwijl Option naar eigen zeggen 5 miljoen euro nodig had om het einde van het jaar te halen. Een deel daarvan zouden de verkopen van draadloze oplossingen moeten leveren. 

Extra geld krijgt Option nu van Danlaw, een Amerikaans bedrijf dat telematica en 'connected vehicle'-oplossingen aanbiedt. Met Danlaw gaat Option een strategisch partnerschap aan. Daarbij kent Danlaw het Belgische bedrijf een converteerbare lening toe van 6 miljoen euro. Die lening met een jaarlijkse intrestvoet van 5 procent heeft een looptijd van 5 jaar.

Als de Amerikanen hun lening omzetten in aandelen, kunnen ze tot 16 procent van Option in handen krijgen. Oprichter Jan Callewaert heeft een belang van 18 procent. Daarbovenop kan Danlaw, dat in het stadje Novi in Michigan zijn hoofdkwartier heeft, nog eens 4 miljoen euro in Option investeren via warrants. Die laatste investering moet wel nog de goedkeuring van Options aandeelhouders krijgen, op een buitengewone vergadering.

Tot hoeveel het belang van de Amerikanen met de warrants stijgt, is nog niet te bepalen. De conversiekoers ligt nog niet vast en bovendien heeft Callewaert ook nog heel wat warrants op zak die hij kan omzetten in aandelen.

In ruil voor de eerste investering van 6 miljoen euro krijgt Raju Dandu, de oprichter en CEO van Danlaw, een zitje in de raad van bestuur van Option. Dandu zegt in een persbericht dat Option en Danlaw 'zeer compatibel zijn en complementaire strategische prioriteiten, producten en diensten hebben'. De samenwerking zou dan ook 'een belangrijke meerwaarde' betekenen voor beide bedrijven.

Danlaw bestaat al 31 jaar en legt zich toe op elektronica voor genetwerkte voertuigen, telematica en infotainmentsystemen. In Noord-Amerika is Danlaw de nummer 1 telematicaleverancier voor OBD-toestellen (on board diagnostics).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud