Advertentie
Advertentie

Amerikaanse staat Montana verbiedt TikTok

©EPA

De gouverneur van Montana, de Republikein Greg Gianforte, heeft een wet ondertekend die TikTok verbiedt in de Amerikaanse staat.

De wet zal zeker worden aangevochten, onder meer op basis van de grondwettelijk verankerde vrije meningsuiting. Het geschil zal gevolgen hebben voor de discussie in het Amerikaanse Congres. Daar willen parlementsleden optreden tegen TikTok, dat eigendom is van het Chinese ByteDance. Ze vrezen dat gegevens over Amerikaanse gebruikers in handen komen van de Chinese overheid.

De nieuwe wet verbiedt appwinkels om de app aan mensen in Montana aan te bieden, wat vooral nieuwe gebruikers kan hinderen. Het handhaven van de beperkingen voor huidige TikTok-gebruikers wordt complexer.

Advertentie

Dit is een ongrondwettelijke aanval op een enkel bedrijf.

Carl Szabo
Advocaat

Volgens de wetgeving kunnen TikTok en appwinkels, zoals die van Apple en Google, boetes krijgen van maximaal 10.000 dollar per dag en per overtreding. Individuele gebruikers worden niet beboet.

TikTok-woordvoerster Brooke Oberwetter zei dat de wet de vrijheid van meningsuiting schendt door een platform te verbieden dat 'honderdduizenden mensen in de staat' gebruiken. Het bedrijf zegt de rechten van zijn gebruikers te zullen verdedigen.

Woordvoerders van Apple en Google weigerden commentaar te geven. Carl Szabo, de hoofdadvocaat van NetChoice, een organisatie die TikTok en Google onder zijn leden telt, noemde de wet 'een ongrondwettelijke aanval op een enkel bedrijf'. Ook de Electronic Frontier Foundation, een non-profitorganisatie gericht op digitale rechten, zei dat een TikTok-verbod ongrondwettelijk is.

De wet treedt op 1 januari in werking en zou nietig worden als TikTok wordt verkocht aan een bedrijf dat niet is opgericht in China of in een andere als vijandig beschouwde natie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.