Advertentie

Amerikaanse tech keert China rug toe

Microsoft-topman Satya Nadella was vorige week in Beijing. ©REUTERS

Amerikaanse technologiebedrijven maken minder gemakkelijk geld in China en snoeien daarom in hun activiteiten.

De Japanse zakenkrant Nikkei Asian Review meldt dat Amerikaanse technologiebedrijven hun activiteiten en personeel in China afbouwen. Aanleiding zijn de lagere groeivooruitzichten van het land én de Chinese overheid die zich almaar meer bemoeit met hun business.

Zo sluiten onder meer Microsoft en Adobe Systems hun R&D-centers. PDF-specialist Adobe, dat zijn center opende in 2006, schrapt ruim 300 jobs, verhuist een aantal werknemers naar landen als India en beperkt zich in China voortaan enkel en alleen tot verkoop. Die verkoop zakte in het voorbije kwartaal met een vierde.

Ook Microsoft heeft het gehad met China. In het kader van de wereldwijde ontslagronde van 18.000 jobs tegen 2015 schrapt de softwarereus in China bijna 4.000 jobs. In zijn vlaggenschip fabriek met 3.300 werknemers krijgt niet minder dan 90 procent, hoofdzakelijk in R&D, de bons.

Net als IBM, HP en Cisco kreeg Microsoft de Chinese concurrentiewaakhond over de vloer die met de antimonopoliewet van 2008 in de hand komt rondneuzen in de boeken. Bij Microsoft waren het Windows-besturingssysteem en het softwarepakket Office de doelwitten.

Het zijn overigens niet enkel technologiebedrijven die China verlaten. Zo doekten Revlon en Avon Products, twee Amerikaanse cosmeticabedrijven, hun Chinese business gedeeltelijk of volledig af. Revlon schrapte 1.100 jobs. 

Uitzondering

Maar niet iedereen doet mee aan de uittocht. Zo breidt softwarereus Oracle zijn activiteiten in China uit, al gaat het daarvoor wel in zee met lokale bedrijven. De bedoeling is samen een data center te runnen om clouddiensten aan te bieden en daarnaast de Oracle-software te laten verdelen door Chinese bedrijven.

Het bedrijf gelooft dat het kan groeien in China. 'We blijven investeren in het land.' In het jongste kwartaal daalde de Chinese verkoop van software- en cloudlicenties met 5 procent, cloudinfrastructuur als dienst groeide wel met 33 procent tot 8 miljoen dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud