Advertentie

Amerikaanse toezichthouder spant zaak aan tegen cryptobeurs Coinbase

Brian Armstrong, de CEO en medestichter van Coinbase. ©AFP

De Amerikaanse financieel waakhond SEC klaagt Coinbase aan, de grootste Amerikaanse beurs voor cryptomunten. Dat gebeurt nadat de SEC maandag de cryptobeurs Binance had aangepakt.

Coinbase wordt beschuldigd van illegale activiteiten omdat het zich niet eerst bij de regulator had geregistreerd. De rechtszaak is de tweede van de SEC in twee dagen tegen een grote cryptobeurs, na het proces tegen Binance, 's werelds grootste cryptobeurs, en zijn oprichter Changpeng Zhao.

Beide burgerlijke zaken maken deel uit van de poging van SEC-voorzitter Gary Gensler om jurisdictie over de cryptomarkten te claimen, die hij dinsdag opnieuw bestempelde als een 'Wild West'. Volgens hem ondermijnen de cryptomarkten het beleggersvertrouwen. 'Ik zou dit zeggen: het ondermijnt onze algehele kapitaalmarkten', zei Gensler.

De cryptomarkten ondermijnen de kapitaalmarkten.

Gary Gensler
Voorzitter SEC

Paul Grewal, de hoofdadvocaat van Coinbase, zei in een verklaring dat het bedrijf normaal blijft functioneren. Hij stelt dat Gensler focust op de handhaving van regels, terwijl er geen duidelijke regels zijn voor de sector van de digitale activa. 'Dit schaadt de concurrentiepositie van Amerika en van bedrijven zoals Coinbase', zei de advocaat. Die argumenteert dat Coinbase zich op aantoonbare wijze engageert om regels na te leven.

Het nieuws deed het aandeel van het moederbedrijf Coinbase Global bij het openen van de beurshandel 20 procent kelderen.

In de klacht die bij de federale rechtbank in Manhattan werd ingediend, zei de SEC dat Coinbase sinds ten minste 2019 miljarden dollars heeft verdiend door te fungeren als tussenpersoon bij cryptotransacties, terwijl het de informatievereisten die bedoeld zijn om investeerders te beschermen, heeft ontweken.

De SEC zei dat Coinbase minstens 13 cryptoactiva verhandelde die effecten zijn die geregistreerd hadden moeten zijn, inclusief de cryptomunten solana, cardano en polygon. De cryptomunten noteerden lager na de uitspraken van Gensler. De solana verloor meer dan 7 procent en de polygon meer dan 9 procent.

Coinbase, opgericht in 2012, heeft meer dan 108 miljoen klanten en eindigde maart met 130 miljard dollar aan klantencryptoactiva en fondsen op zijn balans. Transacties genereerden 75 procent van zijn 3,15 miljard dollar netto-omzet vorig jaar.

De klacht van dinsdag focust op drie aspecten van Coinbase. Coinbase Prime, dat orders doorstuurt. Ten tweede Coinbase Wallet, dat beleggers toegang geeft tot liquiditeit. Tot slot Coinbase Earn, een dienst waarmee Coinbase cryptoactiva bundelt en gebruikt om de activiteit op het blockchainnetwerk te vergemakkelijken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.