Advertentie
Advertentie

Apple aast op muziekherkenningsdienst Shazam

Apple-CEO Tim Cook onderhandelt met het Londense Shazam over een overname. ©AFP

De Amerikaanse techreus Apple staat dicht bij een overname van de Britse app voor muziekherkenning Shazam.

Volgens verschillende Amerikaanse media biedt Apple 340 miljoen voor het Londense bedrijf dat gespecialiseerd is in herkenningssoftware. De deal wordt mogelijk maandag al aangekondigd.

340
Shazam
Apple biedt volgens Amerikaanse media 340 miljoen euro voor Shazam.

Het bod van Apple ligt ver onder de waardering van bijna 900 miljoen euro die in 2015 nog op het bedrijf geplakt werd. Shazam boekte in 2015 een winst van 4,5 miljoen euro, op een totale omzet van 45,8 miljoen omzet. Bekendste investeerders - die samen al 114 miljoen euro in Shazam pompten - zijn het bekende Silicon Valley-durffonds Kleiner, Perkins Caufield & Byers, muzieklabels Sony en Universal en de telecomgroep America Movil van de Libanees-Mexicaanse miljardair Carlos Slim.

Shazam is al lang niet meer de app die het ooit was. Oorspronkelijk konden mensen op gelijk welke locatie zoeken via hun smartphone wie de artiest is en de naam van een onbekend liedje dat ze hoorden. Maar Shazam kan intussen muziek, TV-shows, films of advertenties herkennen door een paar seconden geluid of beeld. Tegelijk kan de dienst doorverwijzen naar content die relevant is voor de zoekopdracht.

Online tv-show

Shazam zet zijn 100 miljoen gebruikers wereldwijd - die goed zijn voor meer dan een miljard downloads - in om reclamedeals te sluiten. Het werkt ook aan toepassingen in 'augmented reality' - dat een digitale laag met de smarthpone legt over de fysieke wereld - en heeft zelfs een online tv-show 'Beat Shazam.' Dat is een muziekquiz met presentator en Hollywood-ster Jamie Foxx, waarin de herkenningstechnologie van Shazam de echte hoofdrol speelt.

Shazam. ©rv

Shazam heeft daarnaast lopende samenwerkingen met de videoberichtendienst Snapchat, muziekstreamingdienst Spotify en met Apple. De muziekapplicatie is momenteel al ingebouwd in de virtuele assistent Siri, die op de iPads en iPhone staat.

Het bod van Apple is erg opmerkelijk omdat het bedrijf quasi nooit grote overnames doet. Het verkiest kleine start-ups met talentvol personeel of beloftevolle technologie. Het smijt alleen met geld voor een grotere speler als er een erg goede reden voor is. De laatste grote deal deed het in de zomer van 2014, toen het 3 miljard dollar betaalde voor het hippe koptelefoonmerk Beats van rapartiest Dr. Dre.

Nieuwe slagvelden

De nakende overname toont dat Apple muziek als één van de nieuwe slagvelden in de hevige concurrentie-oorlog tussen de tech-giganten. Aankoop van Shazam zou Apple de mogelijkheid geven om de toepassing beter in te passen in zijn eigen muziekdiensten Apple Music en iTunes en in virtuele assistent Siri. Apple is al langer op zoek naar manieren om bezoekers van iTunes nieuwe content te helpen ontdekken, wat uiteraard een hefboom zou zetten onder de clicks en verkoop van muziek en film.

Mocht Apple ooit beslissen om Shazam niet langer via de app-store van Google aan te bieden, zou dat bovendien een voordeel kunnen opleveren ten opzichte van andere smartphone-producenten. Het is ook niet ondenkbaar dat Apple grote interesse heeft voor de gebruikersgegevens van het klantenbestand van Shazam.

30
Apple Music
Apple Music heeft bijna 30 miljoen gebruikers, de Zweedse marktleider Spotify 60 miljoen

Apple Music heeft bijna 30 miljoen gebruikers. Dat is ongeveer de helft van marktleider Spotify. Amazon kondigde gisteren aan dat Amazon zijn muziekstreamingdienst Music Unlimited - die gekoppeld is aan de slimme luidspreker Echo - naar België komt. Ook videosite YouTube werkt aan een eigen muziekstreamingdienst.

De wedloop op muziekdiensten zou veel te maken hebben met een nieuwe generatie smartphones die reageren op hun omgeving. De iPhone X en Pixel 2 van Google zijn al uitgerust met artificiële intelligentie, die de buitenwereld scant en info opslaat die - gezien de voorkeuren van de gebruiker - nuttig kan zijn. In die strijd tussen techbedrijven kan Shazam - zelf een omgevingsscanner - een belangrijk wapen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud