Apple betaalt 14 miljard euro belastingen aan Ierland

EU-commissaris Margrethe Vestager verplichtte Apple in 2016 om ruim 13 miljard dollar aan belastingen te betalen aan Ierland. ©EPA

Computergigant Apple heeft de 14,3 miljard euro aan belastingen gestort die het volgens de EU verschuldigd was aan Ierland.

De Ierse minister van Financiën Pascal Donohoe kondigde dinsdag aan dat Apple 13,1 miljard euro belastingen plus 1,2 miljard euro interest heeft gestort. Dat gebeurde meer dan twee jaar nadat de Europese Commissie Apple daartoe had verplicht. Volgens Europa genoot Apple lang van een ongeoorloofde belastingdeal met Dublin.

Het geld staat voorlopig op een geblokkeerde rekening in afwachting van het beroep tegen de uitspraak van de Commissie. Donohoe herhaalde ook dat de Ierse regering gekant is tegen de beslissing van Brussel. Volgens Dublin was er geen sprake van illegale staatssteun. Zowel Ierland als Apple tekende beroep aan.

In augustus 2016 oordeelde Margrethe Vestager, Europees commissaris voor Mededinging, dat Apple tussen 1990 en 2007 oneerlijke fiscale gunsten genoot. 'Lidstaten mogen geen unfaire voordelen aan bedrijven geven', zei Vestager toen.

Volgens Vestager bedroeg het effectieve tarief van de vennootschapsbelasting voor Apple in Ierland in 2003 amper 1 procent van zijn Europese winst. Volgens de Commissie sluisde de iPhone-maker zijn Europese winsten naar een fictief hoofdkantoor in Ierland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud