Apple gooit smartwatch in strijd tegen Covid-19

De sensor om de zuurstofsaturatie te meten is het pronkstuk van het nieuwe Apple Watch. ©EPA

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple pakte dinsdagavond uit met een nieuwe smartwatch die de zuurstofsaturatie meet en zo kan worden ingezet in de strijd tegen het coronavirus.

Compleet nieuwe producten had CEO Tim Cook niet mee op de jaarlijkse hoogmis voor Apple-fans.

Het techbedrijf met de hoogste beurswaarde kwam op zijn productpresentatie vooral met updates en nieuwe diensten. Het meest in het oog springt de nieuwe versie van het Apple Watch, dat het bedrijf meteen positioneert als een cruciaal hebbeding in de strijd tegen het coronavirus.

De zesde serie van het Apple Watch bevat enkele nieuwe sensoren voor een betere monitoring van de slaap en het zuurstofniveau, dat bekend is als VO2 max. Het zuurstofniveau in het bloed is een cruciale parameter voor het opsporen en monitoren van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Apple zegt dat de smartwatch dankzij een combinatie van rood en infrarood licht in 15 seconden het zuurstofniveau kan meten.

Apple bekijkt of het mogelijk is dankzij de smartwatch coronabesmettingen op te sporen.

De functie voor zuurstofmeting is nieuw voor Apple, maar was al beschikbaar bij de smartwatchfabrikant Fitbit, die wordt overgenomen door Google. Of de technologie accurater is, is momenteel niet duidelijk. Apple wijst erop dat die meting geen gecontroleerde meting door een arts kan vervangen, maar de technologiegigant bekijkt of het mogelijk is dankzij de smartwatch coronabesmettingen op te sporen.

 'Samen met partners als de universiteit van Washington onderzoeken we of het zuurstofniveau en de hartslag een vroeg signaal kunnen geven van een besmetting met griep of Covid-19', verklaarde Sumbul Ahman Desai, de verantwoordelijke voor gezondheidsproducten bij Apple. Er zijn ook onderzoeken naar toepassingen rond astma en hartfalen.

Apple bouwt ook het dienstenaanbod rond de smartwatch verder uit met Fitness+-abonnementen. Gebruikers krijgen videolessen voor persoonlijke work-outs.

Chip

Cook had nog groot nieuws voor techneuten: de A14 Bionic, een nieuwe chip. Daar werd in de chipwereld allang naar uitgekeken. De verwachting was dat die chip het pronkstuk zou worden van een nieuwe iPhone 12 met 5G-connectie, maar die iPhone was de grote afwezige op de productshow van Apple. Door de coronacrisis is de productie van de nieuwe smartphone vertraagd, waardoor de lancering later plaatsvindt.

Cook lanceerde wel een nieuwe iPad Air, de ultradunne versie van de iPad-tablet. Het toestel is dankzij de nieuwe chip 30 à 40 procent krachtiger dan zijn voorganger, aldus Apple.

Het is de eerste commerciële computerchip die gemaakt werd met zogenaamde 5 nanometerprocestechnologie. Die 5 nanometer verwijst naar de nauwkeurigheid waarmee chipfabrikanten kunnen produceren en schakelingen op een kleinere oppervlakte kunnen persen. In het geval van de A14 zijn dat er 11,8 miljard. Apple claimt een 40 procent betere performantie tegenover de vorige generatie van 7 nanometerchips.

Een andere nieuwigheid is het bundelen van meerdere abonnementsdiensten in één formule. Apple One zal worden verkocht vanaf 15 dollar per maand. Eén gebruiker krijgt ermee toegang tot tv, muziek en games. Een familiebundel zal in de VS 20 dollar kosten. Voor 30 dollar komen er nieuws, een nieuwe fitnessapp en meer opslagruimte bij.

Die bundel leidt tot een besparing voor gebruikers die abonnementen op meerdere diensten van Apple hebben. Apple One wordt gezien als een antwoord op de succesvolle bundel Prime van concurrent Amazon.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud