Apple koopt voor 100 miljard dollar aan aandelen in

De iPhone blijft het kroonjuweel van Apple. ©REUTERS

Apple verwent de belegger met beter dan verwachte resultaten en een inkoopprogramma van liefst 100 miljard dollar.

Na de slotbel van Wall Street had Apple dinsdagavond twee keer goed nieuws bij voor de aandeelhouder. 

Zoals verwacht gooide CEO Tim Cook een zoethoudertje van 100 miljard dollar in de strijd om aandeelhouders mee te laten genieten van de enorme cashberg waar Apple op kampeert. Het verhoogt ook het dividend met 16 procent. 

Die verwennerij komt bovenop de eerdere cadeautjes. Tussen 2012 en 2018 keerde Apple - zowel in de vorm van dividenden als inkopen van eigen aandelen - ongeveer al 240 miljard dollar uit aan zijn aandelenhouders. 

Hoe Apple de afgelopen 6 jaar zo'n 240 miljard dollar naar zijn aandeelhouders deed terugvloeien. ©Mediafin

iPhone X

De goede kwartaalresultaten van Apple kwamen eerder  onverwacht. De lancering van de iPhone X was omgeven door scepsis. Het regende geruchten over tegenvallende verkopen. Morgan Stanley paste zijn prognoses aan nadat chipproducent Taiwan Semiconductor donderdag waarschuwde voor een zwakkere smartphoneverkoop. Het zette het aandeel van Apple onder druk. 

Maar de consument blijft de weg naar de iPhone vinden. Apple verkocht het voorbije kwartaal 52,2 miljoen iPhones. Dat is 2,8 procent meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook de omzet die Apple uit de iPhone haalde, steeg met 14 procent tot 38 miljard dollar. De totale omzet van Apple groeide 16 procent tot 61 miljard dollar.

De evolutie van de cashberg van Apple. De schulden kwamen erbij om de uitkeringen te financieren, omdat het fiscale prijskaartje van het repatriëren van de buitenlandse cash te hoog zou uitvallen. ©Mediafin

De gemiddelde verkoopprijs voor de iPhone zakte wel vergeleken met het kerstkwartaal. Dat suggereert dat het effect van de dure iPhone X, die meer dan 1.000 euro kost, al uitgewerkt raakt. Gemiddeld betalen mensen nu 728 dollar voor een iPhone. 

Diensten

We zijn tevreden met ons beste maart-kwartaal ooit, met sterke omzetgroei voor iPhone, Services en Wearables.
Tim Cook
CEO Apple

‘We zijn tevreden met ons beste maart-kwartaal ooit, met sterke omzetgroei voor iPhone, Services en Wearables’, reageert Apple-CEO Tim Cook. Bij de dienstentak (streamingdienst Apple Music, online opslag in iCloud en mobiele betaaldienst Apple Pay) groeide de inkomsten met een stevige 31 procent tot 9,2 miljard dollar. Dat is bijna vier keer de jaaromzet van Twitter.

Topman Tim Cook rekent erop dat de dienstentak de nieuwe omzetmotor wordt voor Apple. Er zijn wereldwijd meer dan een miljard Apple-toestellen actief. Zij zijn het perfecte 'ecosysteem' om mensen te laten streamen (Music), betalen (Pay), bestanden op te slaan (iCloud) en zoveel meer. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud