Apple mag Fortnite uit App Store weren

©EPA

Apple hoeft het populaire spel Fortnite niet terug te plaatsen in zijn App Store. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald in een voorlopige beslissing.

Eerder deze maand verwijderde Apple Fortnite uit de App Store omdat de maker, Epic Games, met een nieuw betaalsysteem was gekomen in het spel om verplichte afdrachten aan Apple te omzeilen. Google verwijderde Fortnite uit zijn appwinkel, de Play Store, om dezelfde reden.

De Amerikaanse rechter besloot wel dat Apple de ontwikkelaarslicentie van Epic Games niet mag intrekken. Epic Games mag de Unreal Engine, grafische technologie voor 3D-spellen, op die manier blijven leveren voor andere apps in de App Store.

Honderden andere appontwikkelaars, waaronder de softwaregigant Microsoft, gebruiken de Unreal Engine voor hun spellen. Epic had een voorlopige beslissing van de rechter gevraagd omdat het anders onherstelbare schade zou oplopen. ‘Epic Games en Apple hebben de vrijheid elkaar te vervolgen, maar hun dispuut mag geen schade berokkenen aan derde partijen’, motiveerde rechter Yvonne Gonzalez haar vonnis van maandagavond.

De inzet van de ruzie is de commissie van 30 procent die Apple bij elke aankoop in de App Store opeist. Epic Games vindt dat te veel en wordt bijgetreden door een steeds groter aantal bedrijven. De Europese Commissie doet onderzoek na een klacht van de Zweedse muziekstreamingdienst Spotify.

Gonzalez toonde zich tijdens de zitting kritisch voor de commissies die Apple aanrekent. Ze hekelde het gebrek aan concurrentie en dus aan vrije keuze voor iPhone-gebruikers die apps willen kopen.

‘Waarom 30 procent? Waarom niet 10 of 20? Hoe wint de consument daarbij?’, beet ze de advocaat van Apple toe. Die laatste repliceerde dat consumenten de keuze hebben een Android-telefoon te kopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud