Apple moet 234 miljoen dollar betalen voor schending patent

Het bewuste octrooi wordt gebruikt in verschillende versies van Apple's iPad ©Bloomberg

De Amerikaanse technologiegigant Apple moet de universiteit van Wisconsin 234 miljoen dollar (206 miljoen euro) betalen omdat het een patent geschonden heeft.

De jury van een rechtbank in de Amerikaanse staat Wisconsin achtte Apple dinsdag schuldig aan het gebruik zonder toestemming van technologie die toebehoort aan de universiteit van Wisconsin. Het gaat om technologie om de efficiĆ«ntie van chips te verbeteren. Nu is ook de boete gekend. Het bedrag valt relatief gezien nog mee. Eerder deze week was sprake van een boete van 862 miljoen dollar (756 miljoen euro). 

Apple gebruikt de technologie, die in 1998 werd beschermd met een octrooi, in verschillende van zijn populaire toestellen. Het gaat meer bepaald om de A7, A8 en A8X-processoren in de Phone 5s, 6 en 6 Plus, en in verschillende versies van de iPad.

'De jury heeft het baanbrekende werk met betrekking tot de processoren erkend dat op onze campus plaatsvond', reageerde de universiteit. Bij Apple wilde men niet reageren op de beslissing van de jury. Het bedrijf is wel van plan in beroep te gaan. Apple argumenteerde tijdens de zaak dat het patent ongeldig was.

De schade voor Apple kan op termijn wel nog hoger uitvallen. De universiteit van Wisconsin heeft intussen immers al een nieuwe rechtszaak aangespannen vanwege het gebruik van zijn technologie in de A9 en A9X chips van Apple. Die zitten in de allernieuwste versies van de iPhone, de 6S en 6S Plus, en in de grote iPad Pro, die volgende maand ook in ons land op de markt komt.

Apple zelf heeft verschillende rechtszaken lopen tegen concurrenten die zijn patenten zouden hebben geschonden. Zo loopt er voor het Amerikaanse gerecht een grote zaak tegen de Zuid-Koreaanse groep Samsung, zijn grootste rivaal op de markt van de smartphones en tabletcomputers.

Apple komt op 27 oktober met kwartaal- en jaarresultaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud