Apple trekt stekker uit mediabibliotheek iTunes

Apple-CEO Tim Cook. ©EPA

Apple-CEO Tim Cook kondigde maandag op WWDC, de hoogmis van het technologiebedrijf, een stroom aan nieuwe software aan en ‘de krachtigste Mac ooit’. Maar het meest historische nieuws was het einde van iTunes.

Voor Apple-fans was het opnieuw een hoogdag gisteren op de jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) in het Californische San Jose. Grote revolutionaire blikvangers waren er niet. Wel een stroom van updates die de softwaresystemen voor de elektronische toestellen nog performanter maken. En er was ook hardware: de nieuwe Mac Pro. ‘De krachtigste Mac ooit’, zei Apple-CEO Tim Cook. ‘Een monster van een machine voor filmmakers en muzikanten.’

De geruchtenmolen in de aanloop naar de conferentie draaide zoals altijd hard. Een van de blikvangers zou het opgefriste besturingssysteem voor iPhone-smartphones zijn, waar gebruikers al lang op zaten te wachten. Dat kwam er ook. Versie 13 krijgt een nieuw design en maakt het mogelijk om apps 50 procent sneller te downloaden. De iPhone zal ook 30 procent sneller gezichten herkennen met de nieuwe software.

Apple-fans keken uit naar de mogelijkheid je toestel met één druk om te schakelen naar Dark Mode, waardoor er meer zwart en dus minder slaapverstorend en aandachttrekkend licht uit het scherm komt. Die belofte werd ingelost.

Voorts waren er updates van de besturingssystemen voor de Apple TV en de Apple Watch. Dat leden van hetzelfde gezin nu tegelijk naar Apple TV kunnen kijken terwijl ze afzonderlijk hun favoriete programma volgen, kreeg veel bijval bij het publiek. En dat er nu ook apps ontwikkeld kunnen worden voor de Apple Watch zonder een beroep te moeten doen op het iPhone-platform veroorzaakte nog meer applaus. ‘We brengen de App Store naar je polshorloge’, zei Cook.

Ook de nieuwigheden die Apple in petto had voor de iPad konden op de goedkeuring van de fans rekenen. Veel Mac-gebruikers blijven ervan overtuigd dat werken met een iPad hetzelfde is als werken op een desktopcomputer, maar dan met één hand op de rug gebonden. Door toepassingen als split screen, multitasking en uitwisseling van folders mogelijk te maken, hoopt Apple tegemoet te komen aan dat euvel.

Maar de aankondiging die de show stal, was pure hardware: de nieuwe Mac Pro, een desktopcomputer voor professionals en veeleisende gebruikers. Het huidige model zag eruit als een zwarte cilinder, maar Apple werkte aan een nieuw, modulair model van de derde generatie. Een rechtopstaande metalen doos, met bovenaan twee handvaten en vooraan een koelrooster met het uiterlijk van een kaasschaaf, waarachter grote ventilators koude lucht in de machine blazen. Prijs: 5.999 dollar.

Bij die Mac werd ook een gloednieuw scherm onthuld, Apple’s Pro Display XDR, goed voor een recordscherpte van 120 miljoen pixels. Daarvoor begint de prijs aan 4.999 dollar. Beide toestellen komen in de loop van de herfst op de markt.

Wellicht de spectaculairste aankondiging, die Cook aan het einde van de show rustig bracht, was het einde van iTunes. Na 18 jaar wordt de digitale muziekbibliotheek van Apple ‘vervangen’ door drie afzonderlijke platformen: Apple Music, Apple Podcasts en Apple TV.

De moderne tijd had de multimediabibliotheek ingehaald. Vandaag streamen consumenten meer dan ze downloaden, zodat de aantrekkelijkheid van iTunes naar beneden ging. Gebruikers klaagden ook dat de app te veel ruimte innam op de harde schijf. Dus vond Apple-topman Cook er niets beter op dan het platform op te breken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud