Apple verlaat Intel en gaat alle processoren zelf maken

iMacs zijn tot nu toe nog uitgerust met Intel-processoren. ©AFP

Onder de codenaam Kalamata sleutelt het kostbaarste beursgenoteerde bedrijf ter wereld aan een strategie waarbij het zijn chips zelf gaat maken.

Apple  maakt zich op om zich volledig los te scheuren van de processormaker Intel . Dat schrijft Bloomberg op basis van bronnen bij het techbedrijf.

De chips van Intel zijn nog maar een van de weinige onderdelen die Apple van een externe leverancier betrekt. Alle iPhones, iPads, Apple TV’s en Apple Watches werken al op processoren die Apple zelf ontwikkeld heeft op basis van technologie van ARM Holdings. Die apparaten werken op het besturingssysteem iOS, terwijl de laptops en desktops van Apple onder meer door de Intel-processoren op MacOS draaien.

Laptops

Doordat Apple nu ook voor zijn laptops en desktopcomputers zelf zijn chips gaat bouwen, zou Intel helemaal het veld moeten ruimen. Met de eigen chips zouden de apparaten van Apple ook makkelijker met elkaar samenwerken.

Het vertrek van Apple bij Intel zou gefaseerd verlopen vanaf 2020. Toch is de beslissing een flinke dreun voor de processormaker. Apple is in zijn eentje goed voor 5 procent van de omzet van Intel.

Nasdaq

Door eigen chips te gebruiken kan Apple zelfstandiger zijn nieuwe software en hardware in zijn apparaten integreren. Tot nu toe is het daarvoor aangewezen op de processorupdates van Intel. Met eigen chips kan Apple zich ook duidelijker van de concurrentie onderscheiden. Computerbouwers als Dell, Lenovo en Asustek zijn wel nog altijd afhankelijk van de processoren die Intel hen aanbiedt.

Beleggers reageerden onthutst op de plannen van Apple. Op Nasdaq, waar de techaandelen gisteren sowieso stevige klappen kregen, moest het aandeel Intel 6,1 procent inleveren tot 48,92 dollar.

Imec

De soloslim van Apple heeft mogelijk ook een impact op imec, een van 's werelds grootste onderzoekscentra in halfgeleiders. Intel is een van de strategische partners van imec. Maar imec zegt geen weet te hebben of de technologie om chips te maken, die het samen met Intel ontwikkelt, uiteindelijk ook gebruikt wordt voor de MacBooks. 

'Intel werkt met ons samen in programmamodules', legt woordvoerster Hanne Degans uit. In die modules werkt imec samen met haar partners technologie uit om chips te produceren. Of die technologie uiteindelijk ook terugkeert in de effectie productie, is niet geweten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud