Apple wint race naar 1.000 miljard dollar beurswaarde

CEO Tim Cook met de eerste Apple Watch om zijn pols. ©REUTERS

Een kwartaalrapport duwt het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld als eerste boven het magische getal. Alle Apple-aandelen samen zijn 1.000.000.000.000 dollar waard.

1.000 miljard dollar. Een cijfer dat zo groot is dat het abstract wordt. Om een idee te geven: dat is vlotjes twee keer de beurswaarde van alle aandelen op de beurs van Brussel.

Mochten de 11 miljoen Belgen al hun spaarboekjes en alle andere beleggingen plunderen - én eerst al hun schulden afbetalen - zouden ze met 1.059 miljard euro (1,2 miljard dollar) genoeg hebben om Apple te kopen.

Co-oprichter Steve Jobs met de eerste iPhone in januari 2007. ©EPA

Het gaat bijzonder hard. Elf jaar geleden, toen Steve Jobs op 29 juni 2007 de iPhone voorstelde, was Apple ‘maar’ 100 miljard waard. In 1997, voor Jobs op 6 augustus op Macworld in Boston naar ‘zijn’ bedrijf terugkeerde, was de Californische groep zelfs een verlieslatend muurbloempje bij het snel vaart winnende dotcomfeestje. Toen Jobs op het podium in Boston verscheen, steeg de beurswaarde van Apple in twee dagen met de helft... tot 3,6 miljard dollar.  

In acht innovaties naar 1.000 miljard dollar beurswaarde

Bekijk de grafiek en de geschiedenis van de koersontwikkeling van het techbedrijf. 

Met de iPod had Jobs begin de jaren 2000 al de muziekindustrie op haar kop gezet. Maar met de iPhone schiep Apple het rendabelste consumentenproduct aller tijden dat zonder overdrijven alle sectoren - van televisie over media en telecom tot financiën - op hun kop heeft gezet. Apple is nu een bijna onzedig rendabel bedrijf, dat dit boekjaar 262 miljard dollar omzet en 58 miljard dollar winst zal draaien. Het is zo rendabel dat de Californiërs sinds 2012 240 miljard dollar - het equivalent van een AB InBev met nog een Heineken erbij - aan de aandeelhouders konden uitkeren en daar momenteel nog eens 100 miljard bovenop aan het gooien zijn.

Het grootste beursgenoteerde bedrijf grossiert in enorme cijfers. ©Bloomberg

De 1.000 miljard weerspiegelt echter ook het probleem van Apple en bij extensie heel Silicon Valley. Apple heeft met zijn ‘ecosysteem’ van meer dan 1 miljard iPhones en andere hebbedingen een invloed en greep op ’s werelds consumenten die aan elke kartelwaakhond ontsnapt. De titanen van Silicon Valley zijn elk in hun domein vaak bijna-monopolisten geworden, die alle potentiële rivalen kunnen opkopen of kopiëren voor ze gevaarlijk worden.

De monsterwaarderingen op Wall Street zijn eigenlijk niks anders dan beleggers die de monsterwinsten van die de facto techmonopolies in de verre toekomst extrapoleren. Amazon en Google-eigenaar Alphabet zijn intussen ook mastodonten van een slordige 800 à 900 miljard dollar, het 14 jaar oude en ook superrendabele Facebook is nu 500 miljard waard, zelfs na de koersval van een vijfde die vorige week volgde op de resultaten.

Bewegend doelwit

Mede-oprichter van Apple Steve Jobs (r.) naast zijn opvolger als CEO Tim Cook in 2007. Jobs overleed op 5 oktober 2011. ©EPA

De 1.000 miljard is dus binnen. Maar echt nauwkeurig kunnen we de beurswaarde van Apple niet bepalen, vanwege het ongeziene inkoopprogramma. Een belastinghervorming in de VS stond Apple toe zijn buitenlandse cash weer onshore te halen tegen een gunstig tarief. Die cashberg zet het bedrijf aan het werk door voor 100 miljard dollar eigen aandelen op te kopen op de beurs. Die aandelen worden vernietigd, waardoor ze niet meetellen om de beurswaarde te bepalen.

Inkoopprogramma's zijn een manier om cash naar de aandeelhouders te laten vloeien zonder dat ze belastingen moeten betalen op uitgekeerde dividenden. Aandelen kopen en vernietigen maakt de resterende beursgenoteerde effecten in theorie meer waard omdat hetzelfde bedrijf in minder stukken wordt verdeeld.

Cook in Foxconn, de Chinese fabriek waar de meeste iPhones worden samengesteld. ©REUTERS

Het lopende inkoopprogramma maakt van de 1.000 miljard een bewegend doelwit. Maar dankzij een document dat woensdagavond verscheen, weten we wel dat er op 20 juli 4.829.926.000 aandelen op de beurs stonden. Wat snel rekenwerk maakte dat beurswatchers vandaag op een koers van 207,0425 dollar zaten te wachten. Om 17.49 uur Belgische tijd stak het aandeel de neus even boven dat getal. En omdat er Apple-aandelen voor 207,05 dollar van eigenaar verwisselden, was de buit binnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud