Apple ziet inkomsten uit iPhone fors krimpen

Beleggers tobben over signalen dat de verkoop van de iPhone, zowat het rendabelste consumentenproduct in de wereld, over zijn piek heen is. ©AFP

Voor het lopende kwartaal voorspelt CEO Tim Cook ook een krimp.

In principe is er geen invloedrijker kwartaalrapport dan dat van Apple , maar dit keer had CEO Tim Cook de spanning al een beetje weggenomen. De erg zwakke Chinese verkoop van de iPhone, het rendabelste consumentenproduct in de wereld, noopte het doorgaans zo voorspelbare Apple begin dit jaar tot de eerste waarschuwing in zestien jaar.

De waarschuwing bleek op zijn plek. Over het voorbije kwartaal, boekhoudkundig gezien het eerste kwartaal van Apple, zakte de omzet tegenover het recordkwartaal een jaar eerder met 5 procent naar 84,3 miljard dollar. 

De boosdoener is de iPhone, die net als de hele smartphonemarkt over zijn piek heen lijkt. Cook gunt beleggers niet langer inzage in het aantal verkochte toestellen, maar de omzet uit de iPhone kromp jaar op jaar met 15 procent.

Ecosysteem

16%
Thank you, Mr. President!
Dankzij de belastingverlaging van de Amerikaanse president Donald Trump zakte de effectieve belastingvoet van Apple tot 16 procent, van 26 procent een jaar eerder.

De inkomsten uit diensten als iTunes, Apple Pay en Apple Care, de inkomsten die Apple puurt uit het 'ecosysteem' van de intussen wereldwijd 1,4 miljard verkochte iPhones, MacBooks, iPads en andere hardware, stegen wel met 19 procent naar 10,9 miljard dollar.

Maar ook dat is een verzwakking vergeleken met de 25 procent groei over het voorgaande kwartaal. Beleggers hopen al een tijdje op bewijs dat Apple via een groeispurt in diensten minder afhankelijk kan worden van de iPhone. 

Voor het lopende kwartaal lijkt Cook niet meteen beterschap te voorspellen. De omzet zou op 55 à 59 miljard dollar uitkomen. Dat is niet alleen opnieuw een krimp in vergelijking met een jaar eerder - toen de Californiërs 61 miljard dollar omzet draaiden - maar ook minder dan de 59,3 miljard dollar waar Wall Street-analisten gemiddeld op rekenen. 

De vraag is of die voorzichtige prognose nog veel ravage kan aanrichten voor de beurskoers. Sinds Apple vorige zomer als eerste beursgenoteerde bedrijf even meer dan 1.000 miljard dollar waard geacht werd, topten beleggers in de verkoopgolf die de hele technologiebeurs Nasdaq trof de beurswaarde al met zo'n 300 miljard af. 

20 miljard winst

Merk trouwens op dat Apple, ondanks de krimpende omzet, de nettowinst op peil kon houden. De nettowinst zakte maar met een half procentje naar net geen 20 miljard dollar, dankzij de belastingverlaging die de Amerikaanse president Donald Trump doorvoerde. Daardoor zakte de effectieve belastingvoet afgelopen kwartaal met 10 procentpunten, van 26 naar 16 procent. 

De winst per aandeel steeg zelfs 7 procent naar 4,18 dollar, omdat Apple zijn indrukwekkende cashflow al een tijd aanwendt om in bulk eigen aandelen op te kopen en te vernietigen. Daardoor moet de winst over minder stukken gespreid worden. Er staan nu nog 4,77 miljard aandelen uit, 8 procent minder dan een jaar eerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud