Advertentie

ASML slachtoffer van grootste spionage ooit bij een Nederlands bedrijf

Chinese spionnen maakten bedrijfsgeheimen buit bij de Nederlandse chipmachinemaker ASML. ©REUTERS

Hooggeplaatste onderzoekers hebben bedrijfsgeheimen gestolen van ASML, de beursgenoteerde Nederlandse ­fabrikant van machines om chips te produceren. De schade loopt in de honderden miljoenen euro’s.

Met een schade van honderden miljoenen euro’s ging het volgens de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad om de grootste spionage ooit bij een Nederlands bedrijf. De spionnen hadden als ASML-medewerkers jarenlang toegang tot de interne netwerken in de vestiging in het Amerikaanse San Jose en maakten daar broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen buit.

De diefstal gebeurde onder regie van concurrent XTAL, die in 2014 werd opgericht in de VS door Silicon Valley-veteranen. XTAL wist de gestolen kennis snel te verwerken en kaapte een jaar later al grote klanten weg bij ASML, waaronder de elektronicagigant Samsung. Een rechter in California veroordeelde XTAL eind 2018 tot een schadevergoeding van 223 miljoen dollar, blijkt uit een vonnis dat tot nog toe onopgemerkt bleef, behalve op enkele juridische blogs.

Lastig parket

ASML heeft geen harde bewijzen gevonden voor de betrokkenheid van de Chinese staat bij het Amerikaanse XTAL, dat in december het faillissement aanvroeg. Uit onderzoek van het FD blijkt echter dat XTALs Chinese moederbedrijf Dongfang Jingyuan banden heeft met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Het ontvangt staatssteun voor een project om de Chinese positie op de chipmarkt te verstevigen op terreinen waar ASML wereldleider is, blijkt uit een vertrouwelijke rapportage van Dongfang in handen van het FD.

223 miljoen
ASML
Een rechter in Californië veroordeelde concurrent XTAL eind 2018 tot het betalen van een schadevergoeding van 223 miljoen dollar aan ASML.

ASML bevestigde gisterennamiddag in een verklaring te zijn beroofd van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers. Een paar onder hen beschikten over een ­Chinees paspoort, maar er waren ook mensen met andere nationaliteiten betrokken bij de roof. ‘Chinese spionagepraktijken’, zoals Het ­Financieele Dagblad gisterochtend rapporteerde, kwamen er volgens het bedrijf niet aan te pas. ASML benadrukt dat de kwestie geen invloed zal hebben op toekomstige deals van het bedrijf in China.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud