Bang afwachten bij Philips in Turnhout

De bonden van Philips Lighting in Turnhout verwachten donderdagochtend een reorganisatie. In 2012 sneuvelden 136 banen in de fabriek. ©EPA

In de verlichtingsfabriek van Philips in Turnhout is een bijzondere ondernemingsraad aan de gang. De vakbonden vrezen voor banenverlies. Het gaat minder goed met de conventionele verlichtingsmarkt.

De bijzondere ondernemingsraad is om 8 uur begonnen. Daarna zijn informatiesessies voor het personeel gepland.

Geert Verachtert, CEO van Philips België, gaf woensdag geen commentaar. 'We gaan onze medewerkers eerst informeren', zegt woordvoerster Anneleen Van Troos. Het stilzwijgen doet vermoeden dat er een herstructurering op komst is en de wet-Renault gevolgd wordt.

De vakbonden zien het zwart in. 'Het gaat moeilijk met de fabriek. We houden rekening met een afslanking', zegt Jos Mellaerts, vakbondsafgevaardigde van de socialistische bediendenbond BBTK. Peggy Schuermans, secretaris voor LBC-NVK: 'We weten niet wat men gaat vertellen, maar het zal niet om extra jobs aan te kondigen zijn.' Er circuleerde eerder een scenario waarbij de productie in Philips Turnhout tegen 2018 met 30 procent moet afnemen. 'We verwachten dat de eerste stap aangekondigd wordt en dat er banenverlies zal zijn. De timing, zo net voor de feestdagen, zou pijnlijk zijn', zegt Erwin Oris van ABVV-Metaal.

Er werken in Turnhout 1.150 mensen - in 2005 nog 2.600 - maar om de productiedalen en -pieken op te vangen is tijdelijke werkloosheid ingevoerd. Volgens Oris is er in sommige afdelingen 20 tot 25 procent tijdelijke werkloosheid. Mellaerts: 'De stempelpercentages lopen hoog op in sommige productie-afdelingen. Dat ziet iedereen in het bedrijf.'

Reeks reorganisaties

Bij de lampenproducent vonden in de voorbije jaren al een aantal omvangrijke herstructureringen plaats. In juni 2012 werden nog 136 banen geschrapt 'om competitief te blijven in een markt gekenmerkt door een toenemende Aziatische concurrentie en de snelle opkomst van LED-verlichting', klonk het toen.

De Nederlandse moedergroep kondigde in september zich in twee te hakken en de verlichtingsactiviteiten, waartoe Philips Turnhout behoort, te verzelfstandigen. De groep gaat focussen op producten voor de gezondheidszorg. Wat met de lichtdivisie zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Het afsplitsingsproces gaat pas volgend jaar van start.

Philips Turnhout maakt hogedrukgasontladingslampen voor sportstadions en straatverlichting. Dat is een dalende markt, omdat ledverlichting bijna overal de norm wordt. De shift naar led is nog volop aan de gang en gaat niet in alle sectoren even snel. Dat betekent dat er voor de conventionele verlichting die Turnhout maakt nog minstens enkele jaren een vervangingsmarkt blijft bestaan.

Turnhout kreeg eerder van de fabrieksdirectie te horen dat er nog plannen zijn tot 2018-2020. Dat betekent dat de fabriek nog zeker vijf jaar blijft bestaan. Wat daarna gebeurt, is koffiedik kijken. Verachtert verklaarde wel openlijk dat de fabriek tegen dan dan kleiner zal zijn dan vandaag.

18.600
Eind jaren 80 werkten in ons land nog 18.600 mensen voor Philips.

Philips telt in ons land in totaal ongeveer 2.000 werknemers, inclusief de ongeveer 100 medewerkers in het hoofdkantoor in Brussel. Naast Turnhout gaat het om de vestiging in Kontich (het vroegere Massive), dat lichtarmaturen maakt voor particulieren. Daar werken een 400-tal mensen. In Roeselare (Modular) wordt luxeverlichting gemaakt à la tête du client, vaak in opdracht van architectenbureaus.

Eind jaren 80 werkten in ons land nog 18.600 mensen voor Philips. De Nederlandse groep was een van de grote werkgevers van België en produceerde toen nog tv's, mobilofoons en computers. Turnhout gold, net als Philips Brugge, als een modelfabriek voor de Vlaamse industrie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud