Barco bevestigt prognoses na slap kwartaal

Barco scoort onder meer met zijn schermen voor radiologen. ©rv

De maker van technologie voor cinema's, ziekenhuizen en bedrijven bleef met zijn omzet en bestellingen onder de verwachtingen.

Barco   had in het eerste kwartaal zoals verwacht last van de dure euro. Zo blijkt uit een trading update waarin het technologiebedrijf traditioneel enkel een omzetcijfer en de bestellingen prijs geeft.

De euro steeg in het eerste kwartaal met 3 procent van 1,20 tot bijna 1,24 dollar.

Door de negatieve wisselkoerseffecten daalde de omzet met 0,4 procent tot 245,3 miljoen euro. De analisten hadden op 5 miljoen meer gehoopt. Bij constante wisselkoersen kwam de omzet 7 procent hoger uit dan verwacht.

Hetzelfde plaatje bij de bestellingen. Die daalden met 2,6 procent tot 276 miljoen euro. Dat is bijna 10 miljoen minder dan waarop de analisten hadden gerekend. Als de wisselkoerseffecten wordt weggefilterd stegen de bestellingen met 5 procent. Het orderboek daalde met 2,2 procent tot 347 miljoen euro.

Degroof Petercam kijkt door die valuta-effecten heen en is zeer tevreden over de onderliggende cijfers. Het herhaalt dan ook zijn koopadvies voor Barco en trekt het koersdoel op van 111 naar 130 euro. Dat was voor beleggers aanleiding genoeg om het aandeel Barco  na een lagere start alsnog fors hoger te zetten.

 

 

Divisies

De cinemapoot Entertainment zag zijn omzet krimpen. Het is daar naar het eind van het jaar toe wachten tot bioscoopuitbaters hun klassieke lampenprojectoren inruilen voor de lasergeneratie.

Healthcare en Enterprise konden wel groeien. De eerste dankzij de schermen en technologie voor chirurgen en radiologen. Enterprise blijft surfen op het succes van ClickShare (tool die gsm, tablet en laptop aan een presentatiescherm koppelt). De oplossingen voor de controlekamers, Barco's zorgenkind, boekten afgelopen kwartaal meer omzet dan een jaar geleden.

Prognoses

Barco-topman Jan De Witte zegt dat zijn groep goed op weg is om de jaarvooruitzichten waar te maken: meer winst bij een gelijke omzet - zij het bij constante wisselkoersen.

Die prognoses houden rekening met verwachte negatieve wisselkoerseffecten in de eerste jaarhelft die in de tweede helft gecompenseerd zullen worden door een sterkere omzet aan een gelijkwaardige wisselkoersbasis. Zo gaf Barco begin februari mee bij de publicatie van zijn jaarcijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud