Barco gaat groei in China halen

©Emy Elleboog

Het technologiebedrijf Barco gaat voluit voor de cinema’s en ziekenhuizen in China. In controlekamers kostte de fraudezaak met enkele lokale verdelers de West-Vlamingen zowat 8 miljoen euro aan omzet.

Barco hield dinsdag zijn jaarlijkse beleggersdag voor (grote) investeerders en analisten, op een boogscheut van de campus - volop in aanbouw - waar vanaf eind dit jaar de 1.250 werknemers hun intrek nemen. Net als op de algemene vergadering vorige week viel voorzitter en referentieaandeelhouder Charles Beauduin in voor de zieke CEO Eric Van Zele. De topman moet nog twee weken rust houden.

Barco transformeerde zich de voorbije jaren van een analoge projectorfabrikant naar een specialist in digitale visualisatie-oplossingen voor cinema’s, ziekenhuizen, bedrijven en controlekamers. ‘Maar we hebben nog veel werk voor de boeg’, zei Beauduin, ‘onze producten vernieuwen voor het middensegment, de distributie aanscherpen, nieuwe markten aanboren en de kosten verlagen.’

En ook nog: in China meer macht geven aan lokale managers. Nu zitten bij Barco China - net als bij veel Westerse bedrijven die in het groeiland actief zijn - veelal Belgen op de sleutelposities. Een situatie die de technologiegroep de voorbije maanden flink wat energie kostte om samen met de Chinese autoriteiten een fraudezaak te helpen uitklaren. Zo vloog CEO Van Zele twee keer naar Peking.

8 miljoen
Een aantal frauderende verdelers in China heeft Barco zowat 8 miljoen euro aan omzet gekost.

Barco liep in het vizier van de Chinese overheid voor de grote videowall-schermen die het van eind jaren 90 tot 2009 naar China uitvoerde. De autoriteiten viseerden in eerste instantie enkele lokale verdelers die voor Barco de schermen invoerden en daarbij in- of uitvoerheffingen ontliepen. Maar ook de Belgische topman van Barco China werd verdacht van medeplichtigheid en kreeg daarom maandenlang een uitreisverbod van de autoriteiten opgelegd.

De zaak is ondertussen uitgeklaard en het uitreisverbod is opgeheven. Barco gaat volgens Beauduin vrijuit. Maar door het wegvallen van de frauderende distributeurs moet het technologiebedrijf nu nieuwe verdelers zoeken. Een oefening die alles samen zowat zes maanden kan duren.

Die heropbouw van het distributienetwerk heeft de divisie Controlekamers zowat 8 miljoen euro aan omzet gekost, is bij de afdeling te horen. Op 48 miljoen euro die Controlekamers in China aan omzet genereren.

In China moeten we onze lokale managers meer verantwoordelijkheid geven
Charles Beauduin
voorzitter van Barco

Met de hulp van nieuwe verdelers en een partner wil Barco dat gat nu weer snel dichtrijden. Door de exponentieel groeiende steden en de daarmee gepaard gaande uitbreiding van snelwegen en treinsporen zijn de controlekamers in China een booming business. Met zijn nieuwe lcd-schermen richt Barco zich er op een markt van 200 miljoen euro.

Ook met zijn digitale cinemaprojectoren en medische schermen gaat het bedrijf voluit voor Chinese groei. In de cinema’s heeft Barco samen met zijn partner China Film Group een marktaandeel van 60 procent. Een belang dat het bedrijf de komende jaren nog hoopt op te trekken als voor de snel opkomende middenklasse jaarlijks 5.000 bioscopen worden bijgebouwd.

KORT

Barco-voorzitter Charles Beauduin maakte een dertigtal investeerders en analisten duidelijk dat in China heel wat groei te rapen valt. Met de cinemaprojectoren en schermen voor ziekenhuizen en controlekamers.

Beauduin, eigenaar van de weefgetouwenfabrikant Van De Wiele, kocht eind vorige week 56.100 Barco-aandelen bij, voor 3,4 miljoen euro. Zijn belang stijgt daardoor van 12 tot 12,4 procent.

Ook in de Chinese ziekenhuizen voert Barco de forcing. Voorzitter Beauduin: ‘De gezondheidszorg in het land wordt naar een hoger niveau getild. En er zijn een aantal lokale fabrikanten van medische apparatuur die onze technologie zien zitten.’ De extra verkoopkrachten binnen Healthcare worden volledig in China ingezet.

De Chinese groei moet Barco de komende jaren een omzetstijging van 1 à 9 procent bezorgen. Dat is zonder grote overnames mee te rekenen die het technologiebedrijf kan doen met een oorlogskas van meer dan 200 miljoen euro. Beauduin is niet gehaast: ‘We zijn voorzichtig en conservatief. Een overname moet ons complementaire technologie of extra volume aanbren- gen. Maar we investeren ook in interne groei.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud