Barco steekt tandje bij in 3D-geluid

De nieuwe Transformers werd in het Auro 3D-geluid gemixt. ©Paramount Pictures

Het technologiebedrijf Barco koopt het Duitse Iosono, een specialist in 3D-geluid. De overname kost minder dan 1 miljoen euro.

3D-geluid is lang geen nieuw gegeven bij de beeldschermenspecialist. Twee jaar geleden nam Barco een belang van 10 procent in Auro Technologies uit Mol en begon het wereldwijd cinemazalen, naast 3D-projectoren, ook met Auro 3D uit te rusten - ondertussen gebeurde dat in 500 zalen.

Het basisprincipe van 3D-geluid is eenvoudig: waar surround twee dimensies kent (links-rechts en voor-achter) in vijf geluidskanalen, breidt 3D de geluidservaring uit met een derde dimensie, die in de hoogte. Dat betekent vier kanalen extra via speakers net onder het plafond. Volgens kenners op internationale audiofiele websites is de stap van surround naar 3D-geluid groter dan van stereo naar surround.

Met de overname van het Duitse Iosono gaat  Barco nu een stap verder. Het team dat werkt met de Auro-licentie krijgt versterking van een twintigtal mensen in Erfurt, in het centrum van Duitsland. Dat kan op termijn leiden tot een 3D-geluidsproduct in eigen naam, zegt investor relations Carl Vanden Bussche.

Het Auro-audioformaat werd warm onthaald in de filmindustrie. Onder meer de Hollywoordiconen Steven Spielberg en George Lucas zijn fan. Dit jaar is de 'Auro 11.1' te horen in films als 'Into the Storm', 'The Amazing Spiderman 2' en 'Transformers: Age of Extinction'.

Wat is 3D-geluid? (video)

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud